Eveniment

Fostul presedinte al BIR, urmarit penal

11.12.2003, 00:00 83



Fostul presedinte al Bancii Internationale a Religiilor, Ion Popescu, este urmarit penal, alaturi de alte sapte persoane, in legatura cu modul in care au fost cheltuite trei miliarde de lei din fondurile bancii, informeaza Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti.



Potrivit Politiei, Popescu este acuzat de inselaciune, delapidare, abuz si neglijenta in serviciu.



Alaturi de Popescu sunt urmarite penal pentru abuz in serviciu, neglijenta in serviciu, inselaciune si complicitate la inselaciune alte sapte persoane. Cei sapte - Ilie Simon (vicepresedinte al BIR), Gheorghe Zamfirache (director al unei sucursale a BIR din Targoviste), Aurica Ilie (administrator al Centrului de Perfectionare), Margareta Buciu (director al Directiei de Contabilitate Generala), Gheorghe Mares (director al Directiei Patrimoniu, Investitii, Economic, Administrativ), Gabriela Marinescu (sef serviciu de investitii al Directiei Patrimoniu, Investitii, Economic, Administrativ) si Lucian Ilie (administrator si asociat unic al S.C. Studio Vulcana Bai S.R.L.) - sunt cercetati in stare de libertate.



In perioada 1997-1999, Ion Popescu si alti functionari ai Bancii Internationale a Religiilor, (banca aflata in faliment) ar fi aprobat, dispus si efectuat ilegal cheltuieli din fondurile bancii, in valoare de aproximativ trei miliarde de lei.



Cei acuzati ar fi vrut sa foloseasca fondurile pentru constructia a trei imobile de cult (o biserica, o moschee si o sinagoga) si a unui spatiu de cazare, precum si pentru acoperirea unor taxe, desi aceste cheltuieli nu erau prevazute in planurile de investitii, iar cladirile nu figurau in proprietatea bancii.



Ion Popescu si ceilalti functionari ai bancii ar fi platit si suma de 731.000.000 lei catre Studio Vulcana Bai, al carei administrator si asociat unic este Lucian Ilie, pentru publicitate si reclama (programe video) niciodata efectuate.



Prejudiciul astfel creat ar fi contribuit la diminuarea solvabilitatii bancii, adauga sursa citata.



Ion Popescu este unul dintre denuntatorii fostului consilier guvernamental Fanel Pavalache, judecat de Tribunalul Bucuresti pentru trafic de influenta.



Potrivit Parchetului National Anticoruptie (PNA), Pavalache a pretins initial patru milioane de dolari, suma in schimbul careia, prin relatiile sale personale, urma sa intervina pe langa persoane influente din justitie pentru stoparea procedurii de lichidare a BIR, pentru inlocuirea lichidatorului judiciar societatii Reconversie si Valorificare Active SA Bucuresti si, in final, pentru scoaterea din faliment a bancii.



BIR a intrat in faliment in 2002 lasand in urma pierderi de cateva milioane de dolari. Banca a fost condusa prost avand si actionari slabi din punct de vedere financiar. Cei care au condus BIR au incercat sa lege numele bancii de biserica pentru a atrage cat mai multe resurse financiare de la populatie. Nici dupa falimentul bancii, presedintele BIR nu s-a impacat cu aceasta situatie facand mai multe memorii catre Camera Deputatilor pentru a sustine ca banca a fost victima unei actiuni indreptate impotriva bancilor romanesti.



Deponentii BIR, persoane fizice, au primit de la Fondul de Garantare a Depozitelor Bancare 1.861,5 miliarde lei. Fondul a acordat compensatii unui numar de 284.121 de deponenti, suma maxima a despagubirii ridicandu-se la 65,16 milioane lei. Plata compensatiilor s-a incheiat pe 8 octombrie 2003.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO