Eveniment

Fostul secretar de stat la Finanţe Graţiela Iordache, deferită Justiţiei într-un caz de evaziune fiscală de 44 mil. euro

Autor: Mediafax

20.12.2010, 16:43 62

Graţiala Denisa Iordache, fost secretar de stat în MinisterulFinanţelor Publice (MFP), a fost trimisă în judecată de cătreDirecţia Naţională Anticorupţie (DNA), într-un caz de evaziunefiscală cu tutun estimată la 44 milioane de euro.

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie audispus trimiterea în judecată a următorilor inculpaţi, caredeţineau calităţile de mai jos la momentul săvârşirii faptelor:Vasile Duţă - administrator şi director general al SC GalaxyTobacco SA şi Celestini Antonello - preşedinte şi acţionar la SCGalaxy Tobacco SA, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea deevaziune fiscală; Graţiala Denisa Iordache - secretar de stat înMinisterul Finanţelor Publice (MFP) şi Livia Bădescu - şef serviciuîn cadrul Direcţiei de legislaţie în domeniul accizelor din cadrulMFP, în sarcina cărora s-a reţinut infracţiunea de complicitate laevaziune fiscală; persoana juridică SC Galaxy Tobacco SA (fostaSocietate Naţională Tutunul Românesc), în sarcina căreia s-areţinut infracţiunea de evaziune fiscală", informează, luni,DNA.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2007- aprilie 2009, SCGalaxy Tobacco SA a emis şi pus în executare două contracte avândca obiect transferul dreptului de proprietate asupra cantităţilorde 231,7 tone şi de 871,2 tone tutun brut către firma italiană SCCTS SRL.

Transferul a fost efectuat din depozite neautorizate caantrepozit fiscal (Zimnicea, Bucureşti,Tg.Jiu ş.a.), cu încălcareadispoziţiilor legale privind antrepozitul fiscal şi fără a aveaautorizaţie de comercializare. Emiterea şi executarea celor douăcontracte a avut ca scop ascunderea bunului şi a sursei impozabileşi taxabile şi, pe cale de consecinţă, neachitarea obligaţiilorfiscale către stat.

Pentru a se sustrage obligaţiilor legale de achitare a accizelorşi taxei pe valoarea adăugată pentru livrările de tutun brut saututun parţial prelucrat, inculpaţii Duţă Vasile şi CelestiniAntonello, reprezentanţi ai firmei SC Galaxy Tobacco SA auconceput, succesiv, un ansamblu de manopere frauduloase, menite aascunde sursa taxabilă reprezentată de livrarea a aproximativ 1.000tone de tutun, în favoarea firmei italiene CTS SRL, explicăDNA.

Într-o primă fază, în cursul lunii martie 2008, SC GalaxyTobacco SA a efectuat o livrare de tutun brut în cantitate de 231,7tone în favoarea firmei SC CTS SRL din Italia, livrarea făcându-sedintr-un depozit neautorizat ca antrepozit fiscal (Zimnicea), cuîncălcarea dispoziţiilor privind supravegherea fiscală. Prinurmare, statul român nu a încasat acciza aferentă cantităţii detutun brut livrat în Italia, prejudiciul provocat fiind de8.240.878,8 lei, reprezentând acciza neîncasată.

Într-o a doua fază, în perioada noiembrie 2007 - aprilie 2009,SC Galaxy Tobacco SA a transferat proprietatea a 871,2 tone tutunbrut din depozite neautorizate ca antrepozit fiscal (Bucureşti,Rm.Sărat, Urziceni, Tg.Jiu) către SC CTS SRL Italia, prinîntocmirea unor acte juridice frauduloase şi operaţiuni fictive,scopul final fiind eludarea obligaţiilor fiscale (achitarea TVA şia accizei aferente cantităţii de tutun) prin ascunderea surseiimpozabile. Prin neplata obligaţiilor fiscale a fost creat unprejudiciu de 177.932.898,49 lei.

"În această a doua situaţie, producerea pagubei a fost înlesnităde activitatea inculpatelor Iordache Graţiela Denisa, în calitateasa de secretar de stat în MFP, exercitând cumulativ şi atribuţiilede director la Direcţia de legislaţie în domeniul accizelor şiBădescu Livia, în calitatea sa de şef serviciu - Direcţia delegislaţie în domeniul accizelor din cadrul MFP. Acestea, cuintenţie, au semnat o adresă de îndrumare şi asistenţă despecialitate acordată autorităţilor fiscale, în speţă cătreAutoritatea Naţională a Vămilor (ANV) din cadrul ANAF, având caefect scutirea de la plata accizelor a transferului de proprietatea tutunului brut de la Galaxy Tobacco SA la SC CTS SRL (princalificarea ca civil a raportului comercial semnat între cele douăsocietăţi). Adresa în cauză avea caracter obligatoriu, organeleregionale ale ANV aplicând-o în sensul permiterii scoaterii dinţară a celor 871,2 tone tutun fără plata accizei şi a TVA", aratăDNA.

Anterior emiterii acestei adrese, ANV îşi exprimase un punct devedere contrar.

Prin activitatea infracţională descrisă a fost creat unprejudiciu total bugetului de stat însumând 186.173.777,29 lei(aproximativ 44 milioane euro), rezultat din neachitareaobligaţiilor fiscale aferente transferului celor aproximativ 1.000de tone de tutun.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO