Eveniment

Franks: Companiile de stat sunt ca o “minge uriasa de plumb” care trag in jos economia

Franks: Companiile de stat sunt ca o “minge uriasa de plumb” care trag in jos economia

Foto: Silviu Matei

Autor: Mihaela Claudia Medrega

26.10.2011, 12:58 324

Companiile de stat sunt "o minge uriasa de plumb" care trag eonomia in jos, iar progresele inregistrate de autoritatile romane in aceasta privinta companiilor de stat sunt insuficiente, considera Jeffrey Franks, seful misiunii de evaluare a FMI.

"Companiile de stat trebuie sa devina un motor de crestere, trebuie sa stimuleze cresterea economica, nu sa o traga in jos. Nu s-au facut progrese suficiente.Trebuie facut mai mult", a spus Franks la o conferinta organizata e Banca Mondiala.

Primele zece companii în funcţie de pierderile înregistrate anul trecut au înregistrat la mijlocul acestui an datorii faţă de bugetul general consolidat al statului de peste 1,9 mld. euro, echivalentul a 1,6% din PIB, toate aceste companii fiind pe lista de monitorizare a FMI şi toate fiind abonate la un management dictat politic.

Mai bine de o treime din cele mai mari 35 de companii controlate de statul român au încheiat anul trecut cu pierderi cumulate de circa un miliard de euro, cu peste 20% mai mari faţă de cele din 2009. În loc ca aceşti 13 coloşi, printre care se află monopoluri sau exploatatori de resurse naturale, să genereze valoare adăugată pentru economie, ei înregistrează datorii de miliarde de euro la bugetul consolidat de stat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO