Eveniment

Ghicitoare: Cine este Eugen Petrescu, "regina" PDL căutată de Băsescu? A declarat Băsescu război PDL-ului?

10.02.2011, 09:50 309

Surse judiciare, citate de Mediafax, sustin ca persoana careintermedia mita dintre seful Autoritatii Vamilor si sefa VamiiHalmeu este un apropiat al PDL, "cu o influenta foarte mare inpartid".

Potrivit surselor, intermediarul era Eugen Petrescu, acestafiind cel care ar fi facilitat întâlnirea dintre şeful Vămilor,Radu Traian Mărginean şi fostuş şef al Vămii Halmeu, NicoletaDobrescu.

"Petrescu Eugen este un om în vârstă, omul din umbră, o persoanăcu o influenţă foarte mare în PDL, care nu a ieşit în public, esteaproape un necunoscut pentru cei din afară, dar are o influenţăfoarte mare. El dă ordine inclusiv unor oameni importanţi. El estecel care dă undă verde şi pentru alte funcţii, nu doar în vămi",susţin sursele citate de Mediafax, care au mai spus ca acesta aîmpărţit banii daţi de Nicoleta Dobrescu pentru a fi numită înfuncţie.

"Solicitarea unor sume atât de mari, 130.000 de euro respectiv300.000 de euro, în numele şi pentru un partid politic şi un şef deinstituţie, lăsând să se înţeleagă că delegarea şi numirea într-ofuncţie publică se face doar pe criterii politice şi nu decompetenţă este de asemenea în măsură să provoace în randul opinieipublice un sentiment de insecuritate şi neîncredere în instituţiilepublice", se arată în încheierea penală emisă de judecătoriiTribunalului Satu Mare, care au decis arestarea pe 29 de zile a luiLiviu Florian şi a complicilor acestuia.

Într-un interviu acordat marţi seara postului naţional deteleviziune, întrebat despre anchetele de la vămi, preşedinteleTraian Băsescu declara: "Eu îmi doresc să se ajungă la "regina"acestui sistem. Dacă aceştia ar avea minim de decenţă ar trebui săspună ce ştiu. Este un moment în care putem curăţa un sistemîntreg. A ne limita strict la ofiţerii de poliţie şi la vameşi estepuţin."

Anchetele au "pornit de la un document pe 50 de pagini, careînseamnă practici evazioniste ale lucrătorilor din vămi. E undocumetar al unei serviciu, iar şeful statului nu poate să-l punăîn bibliotecă, îi dă soluţii. L-am primit în vara acestui an şiimediat am convocat CSAT. De atunci durează operaţiunea", a spusBăsescu. Preşedintele avea la el documentul, dar a spus că nu îlpoate face public.

Conform lui Băsescu, serviciile speciale i-au luat în colimatorpe lucrătorii de la frontiere din cauza averilor acestora, caren-ar fi putut fi dobândite dintr-un salariu de bugetar: "Baza de lacare a plecat CSAT e legată de averea lucrătorilor - vile cu douăetaje după doi ani de serviciu, terenuri uriaşe în locuri foartescumpe, dintr-un salariu de bugetar".

Preşedintele s-a supărat pe liderii de sindicat din vămi, desprecare a spus că ştiau ce se întâmplă cu mita la frontieră şi că suntdatori să facă publice aceste informaţii: "Mi-aş dori să se ajungăla politicieni sau mai sus. Liderii de sindicat ştiu mai multedecât mine şi instituţiile care anchetează. Dacă ar avea un minimde decenţă, ar trebui să spună ce ştiu. Unii dintre ei se pare căerau implicaţi. Dacă sunt cinstiţi trebuie să spună tot ce ştiu,pentru că e un moment în care puteam curăţa tot sistemul. A nelimita strict la poliţiştii de frontieră şi la vameşi e puţin".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO