Eveniment

Gigantul francez de tehnologie Atos, care are operaţiuni în România, nu stă bine deloc. Acţiunile au scăzut puternic, cu peste 14% în ultimele 5 zile, după ce discuţiile cu Airbus pentru vânzarea diviziei de big data şi securitate cibernetică au ”dezamăgit investitorii”

Gigantul francez de tehnologie Atos, care are operaţiuni...

Autor: Ştefan Stan

04.01.2024, 15:08 5965

Acţiunile Atos au scăzut după ce anunţul companiei, care a anunţat că se află în primele discuţii pentru a-şi vinde divizia de big data şi securitate cibernetică către Airbus pentru suma de 1,8 miliarde de euro (2 miliarde de dolari), a dezamăgit investitorii, scrie Bloomberg.

Declaraţia companiei franceze de tehnologie aflată în dificultate "dă impresia unui pas înapoi pentru Atos", au declarat miercuri analiştii de la Oddo BHF într-o notă. "Sunt luate în considerare mai multe opţiuni, dar niciuna nu este sigură că va reuşi, ceea ce, în opinia noastră, creşte nivelul general de incertitudine".

Valoarea pentru afacerea de big data şi securitate (BDS) nu este semnificativ mai mare decât evaluarea analiştilor privind suma părţilor, au precizat aceştia în notă. Între timp, Airbus, care a renunţat la un efort anterior de a cumpăra o participaţie minoritară în această unitate în martie, după ce a fost criticat de acţionari, va trebui să "educe piaţa cu privire la motivul pentru care este cel mai bun proprietar al afacerii, mai degrabă decât să folosească serviciile sale", au spus analiştii de la Citi.

Acţiunile Atos, au scăzut cu peste 14,4% în ultima săptămână la Paris. 

Pe piaţa locală, grupul francez Atos este prezent prin compania Eviden România, şi a închis anul 2022 cu afaceri de peste 142 milioane de euro (701,8 mil. lei), înregistrând o creştere de peste 28% faţă de anul precedent, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului de Finanţe.

Eviden România activează pe pieţele de transformare digitală, big data şi securitate cibernetică şi funcţionează separat de grupul Atos începând cu luna iulie 2023 şi figura la finalul lui 2022 cu peste 3.100 angajaţi. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO