Eveniment

Gradul de libertate al economiei romanesti a crescut puternic in 2005

05.01.2006, 19:05 17

Gradul de libertate al economiei romanesti a crescut, dar aceasta continua sa fie incadrata in categoria "in cea mai mare parte neliberalizata", plasandu-se in urma unor tari ca Moldova, Namibia si Cambodgia, potrivit unui studiu realizat de Fundatia Heritage si Wall Street Journal.

Potrivit documentului, Romania ocupa locul 92 din 157 de tari analizate, clasamentul fiind realizat pe baza unor ratinguri, cuprinse intre unu si cinci, unu reprezentand cel mai mare grad de libertate economica, acordate pentru 10 criterii.

In functie de ratingul obtinut, tarile analizate sunt clasificate in patru categorii - "economie libera", "in cea mai mare parte libera", "in cea mai mare parte neliberalizata" si "controlata represiv".

Dintre criteriile care au fost luate in calcul fac parte politica comerciala, cheltuielile guvernamentale, interventia statului in economie, politica monetara, fluxurile de capital si investitiile straine, sistemul bancar si financiar si dreptul de proprietate.

Pentru 2006, Romania a primit un punctaj general de 3,19, in scadere cu 0,39 de puncte fata de anul anterior. Acest scor aduce economia romaneasca pe locul al doilea in topul tarilor care au inregistrat cele mai importante schimbari, dupa Pakistan, al carui punctaj a scazut cu 0,4%.

Cel mai bun punctaj - 1,5, a fost obtinut de Romania la capitolul interventia statului in economie in conditiile in care au crescut veniturile din sectorul privat, iar statul si-a redus participatia in cadrul companiilor in urma privatizarilor.

Analistii considera ca s-au facut progrese si in ceea ce priveste cheltuielile guvernamentale, capitol in care sunt luate in considerare sistemul de impozitare si cheltuielile guvernamentale. Scorul general in acest caz este de 1,9 in conditiile in care Romania a primit un punctaj de 1,5 pentru cota unica de impozitare. Nu la fel de bine se prezinta Romania la capitolele politica monetara, drepturi de proprietate, piata informala si mediul de reglementare, unde a obtinut un punctaj care se apropie de limita maxima. Nivelul ridicat al inflatiei a contribuit la acordarea a 4 puncte pentru politica monetara, acelasi punctaj fiind acordat pentru drepturile de proprietate din cauza gradului redus de protectie si a modificarii prea dese a reglementarilor in domeniu.

Romania a obtinut un scor ridicat pentru comert - 3,5, ceea ce inseamna un nivel ridicat de protectionism, in conditiile in care coruptia si o serie de reglementari care trebuie armonizate cu legislatia europeana sunt obstacole pentru liberalizarea comertului, spun analistii.

Pentru criteriile care iau in calcul sistemul bancar si financiar, fluxurile de capital si investitiile straine si interventia statului la formarea preturilor, Romania a fost punctata cu 3, ceea ce inseamna un grad moderat de restrictii si bariere pentru banci si investitori si implicare redusa a statului in stabilirea preturilor.

Din categoria economie "in cea mai mare parte neliberalizata" mai fac parte si Turcia, Guiana si Namibia - 3,11 puncte, Bosnia - Hertegovina, Guatemala, Oman - 3,01.

Cele mai bune punctaje si titlu de economie libera au fost obtinute de Hong Kong - 1,28, Singapore - 1,56 si Irlanda - 1,58. In categoria economie "controlata represiv" sunt incluse 12 tari, printre care Coreea de Nord, care a acumulat punctajul maxim - 5, Iran - 4,51, Burma - 4,46 si Zimbabwe - 4,23.

Per ansamblu, analistii considera ca economia mondiala este mai libera decat in urma cu un an: din cele 157 de tari analizate, 99 si-au imbunatatit punctajul si numai cinci nu au inregistrat nici o schimbare. Iran si Italia se afla pe primele locuri in clasamentul tarilor in care libertatea economica a scazut in 2005, alaturi de Guineea, Bolivia, Oman si Egipt. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO