Eveniment

Grupul elen PPC a prezentat administraţiei americane planul de investiţii în energie unde România, după achiziţia operaţiunilor Enel, joacă rolul principal

Geoffrey Pyatt, asistent pentru resurse energetice al Secretarului de Stat al SUA | Georgios Stassis, CEO al PPC

Geoffrey Pyatt, asistent pentru resurse energetice al Secretarului de Stat al SUA | Georgios Stassis, CEO al PPC

Autor: Valeriu Dănilă

14.02.2024, 20:29 893

Grupul elen PPC spune că achiziţia operaţiunilor Enel din România are o importanţă geostrategică în regiune prin deschiderea unor mari coridoare energetice regionale unde România şi Grecia joacă principalul rol.

Georgios Stassis, CEO al PPC, a prezentat administraţiei americane strategia de transformare a PCC şi planurile grupului în Balcanii de Vest şi Mediterana de Sud-Est. „L-am informat pe Geoffrey Pyatt despre planurile noastre legate de tranziţia energetică, noile investiţii în producţia de energie curată şi flexibilă în Grecia, România, Bulgaria şi restul regiunii, precum şi rolul important al PPC în ceea ce priveşte extinderea coridoarelor energetice din regiune şi în Iniţiativa celor Trei Mări”, a menţionat Stassis cu ocazia unei vizite la Washington de săptămâna aceasta.

El a fost prezent ulterior la o conferinţă alături de ministrul adjunct grec pentru afaceri externe, Alexandra Papadopoulou, Geoffrey Pyatt a vorbit despre semnificaţia primirii Greciei ca membru al Iniţiativei celor Trei Mări în cadrul summitului care a avut loc anul trecut la Bucureşti. Pyatt s-a referit la coridorul vertical de gaze care leagă Grecia de România, Republica Moldova şi Ucraina, dar şi la planurile PPC în regiune ca fiind elemente-cheie atât pentru renunţarea la cărbune în Europa Centrală şi Balcanii de Vest, cât şi la diminuarea influenţei lui Vladimir Putin, care foloseşte gazul şi energia drept arme. Prin intermediul acestor mari coridoare energetice regionale, România şi Grecia, prin intermediul PPC, pot juca un rol tot mai important.

Paytt a salutat planurile PPC în a pune bazele unei cooperări energetice mai strânse între Grecia, Macedonia de Nord, Serbia, România, Republica Moldova şi Ucraina, mai ales în contextul războilui din Ucraina şi necesitatea consolidării Europei de Est în faţa influenţei ruseşti.

PPC, o companie listată la bursa din Atena, a anunţat la Londra în faţa investitorilor planul strategic pentru perioada 2024-2026 care prevede o accelare a investiţiilor la niveluri record în România, investiţii care vor permite grupului elen să creeze un cordidor energetic care să acopere Europa de Sud-Est. PPC se aşteaptă ca până în 2026 să pună în funcţiune noi centrale de energie verde în România care înseamnă o capacitate totală de aproape 1,3 GW.

PPC sub mandatul lui Georgios Stassis a cumpărat cumpărat operaţiunile grupului italian Enel din România pentru aproape 1 miliard de euro. Înainte să preia poziţia de CEO la PPC, Georgios Stassis a fost CEO al Enel România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO