Eveniment

Guvernul adoptă o nouă ordonanţă pentru reglementarea pieţei şi a preţurilor la energie. Virgil Popescu: Sistemul este destul de ingenios, în Franţa există un sistem similar unde intră doar de energia nucleară

Guvernul adoptă o nouă ordonanţă pentru reglementarea...

Autor: Dorin Oancea

11.11.2022, 10:31 621

Guvernul a adoptat vineri o ordonanţă care stabileşte un mecanism de achiziţie centralizată a energiei, prin intermediul OPCOM, la un preţ de vânzare de 450 lei/MWh. 

Preţul asigură finanţarea investiiţiilor, va stabiliza preţurile şi în jur de o treime din piaţa de energie se va regăsi în acest sistem. a precizat ministrul Energiei Virgil Popescu. „Sistemul este destul de ingenios, în Franţa există un sistem similar unde intră doar de energia nucleară. Aici vorbim de o platformă pentru o mai largă tehnologie”, a spus Popescu.

Mecanismul va funcţiona până la 31 martie 2025, iar periodic se vor putea face ajustări periodice, a spus Popescu.. În sistem vor participa doar capacităţile puse în funcţiune înainte de Ordonanţa 27, fiind un semnal în piaţă pentru investiţii noi, in sensul că energia acestora nu va fi captată în acest sistem, susţine ministrul.

Guvernul spune că actul normativ asigură menţinerea preţurilor la energie electrică pentru consumatorii casnici de 0,68 lei pentru cei care consumă până la 100 de kw şi 0,80 lei pentru cei care consumă între 100 şi 255 de kw. Este menţinut preţul de 1 leu pentru IMM-uri iar marii consumatori vor plăti 1,3 lei.

Sistmul raportării la consumul mediu anuall al anului trecut va fi menţinut, iar în luna februarie a anului viitor va fi efectuată o regularizare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO