Eveniment

Guvernul se aşteaptă ca vineri să fie anunţată decizia ICSID în controversatul dosar Roşia Montana. Gabriel Resources, compania care ar fi urmat să exploateze resursele de aur de la Roşia Montană, a solicitat despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru eşecul proiectului

Guvernul se aşteaptă ca vineri să fie anunţată...
07.03.2024, 12:59 243

Guvernul se aşteaptă ca vineri să fie anunţată decizia ICSID în controversatul dosar Roşia Montana, informaţia fiind confirmată de Marcel Boloş, ministrul Finanţelor, într-un interviu TV. Gabriel Resources, compania care ar fi urmat să exploateze resursele de aur de la Roşia Montană, a solicitat despăgubiri de 6,7 mld. euro pentru eşecul proiectului.

Procesul a fost înregistrat la curtea de arbitraj de la Washington „International Settlement of Investment Disputes” – ICSID. Curtea face parte din Grupul Băncii Mondiale.

Conform datelor oficiale de pe site-ul ICSID, cea mai recentă informaţie publică despre evoluţia procesului este că procedura de arbitraj a fost închisă. Nu este însă clar în acest moment care a fost deznodământul.

Reclamantul a fost Gabriel Resources, care este reprezentat de casa de avocatură Ţucă Zbârcea şi Asociaţii din Bucureşti şi de White & Case de la Washington, conform documentelor ICSID.

Guvernul României este reprezentat de LALIVE din Geneva şi de Leaua Damcali Deaconu Păunescu din Bucureşti.

Arbitrajul este prezidat de elveţianul Pierre Tercier, după ce chinezoaica Teresa Cheng a demisionat. Arbitrul ales de Gabriel Resources este argentinianul Horacio Grigera Naon, iar arbitrul desemnat de România este australiano-elveţianul Zachary Douglas.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO