Eveniment

Haos în Haiti: Poliţia şi bandele au intrat în război din cauza petrolului. Autorităţile au preluat controlul asupra unui terminal de carburanţi

Haos în Haiti: Poliţia şi bandele au intrat în...

Autor: Petru Mazilu

04.11.2022, 08:24 447

Forţele de securitate din Haiti anunţă că au preluat controlul asupra unui important depozit de combustibil ocupat timp de o lună de bandele criminale.

Guvernul a anunţat că luni se va relua distribuţia de combustibil de la terminalul Varreux, situat în zona Cité Soleil, potrivit BBC.

Bandele au pus stăpânire pe instalaţia portuară în septembrie, blocând livrarea de combustibil importat şi împiedicând eforturile de distribuire de alimente şi medicamente.

Terminalul furnizează majoritatea produselor petroliere din Haiti. Acesta a fost controlat de o coaliţie de bande puternice, cunoscută sub numele de G9.

Blocada a forţat multe întreprinderi să închidă şi a complicat distribuţia de benzină şi apă potabilă îmbuteliată, în timp ce o epidemie de holeră s-a agravat de la o săptămână la alta.

Toate acestea au provocat tulburările civile din întreaga ţară. De asemenea, tulburările s-au intensificat după ce premierul Ariel Henry a anunţat încetarea acordării de subvenţii guvernamentale pentru carburanţi, ceea ce a dus la o creştere rapidă a preţurilor la benzină şi motorină.

Pe fondul tulburărilor, poliţia a lansat miercuri o operaţiune de preluare a controlului asupra terminalului de carburanţi. Focuri de armă au fost auzite în zonă pe tot parcursul zilei.

O zi mai târziu, o sursă din cadrul poliţiei a declarat pentru AFP că poliţiştii au reuşit să preia controlul instalaţiilor şi că se aflau în proces de curăţare a drumurilor. Nu se ştie dacă există morţi sau răniţi.

Operaţiunea poliţiei vine în urma unui avertisment al Înaltului Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Voker Türk. Acesta a spus că o „criză prelungită" în Haiti ar putea să provoace cea mai mare tragedie din ultimele decenii în această ţară.

De asemenea, ONU a îndemnat toate ţările să suspende repatrierea migranţilor haitieni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO