Eveniment

Haos la CFR SA: a treia schimbare a consiliului de administraţie în mai puţin de un an. Noii numiţi nu au nicio legătură cu sectorul

Mediafax Foto

Mediafax Foto

Autor: Mirabela Tiron

20.01.2014, 20:57 804

Compania de stat care administrează infra­struc­tura feroviară CFR SA, cu afaceri de 250 mil. euro în 2012, a ajuns la al treilea consiliu de administraţie, după ce au fost aduşi la nici două săptămâni în structura celui de-a doilea CA - numit la 10 ianuarie - alţi doi membri în locul celor care s-au retras.

Niciunul dintre cei numiţi în funcţie nu are experienţă în conducerea unei companii din domeniul feroviar, deşi legea prevede acest lucru.

Ministerul Transporturilor, condus de Ramona Mănescu, a revocat pe 10 ianuarie consiliul de administraţie al CFR SA, precizând că managementul anterior a fost defectuos, şi a numit un nou consiliu. Doi dintre noii membri aduşi s-au retras însă la o săptămână de la numirea în consiliu. Este vorba de Victor Cionga, fost director general al Bursei de Valori, şi George Ciobănaşu, auditor financiar.

„Nu au fost de acord cu drepturile aferente acestei funcţii, îndeosebi cele financiare, pe care le-au considerat prea mici în raport cu obligaţiile. În aceste condiţii, au refuzat semnarea contractului. În prezent, Consiliul de Administraţie este statutar şi funcţionează conform legii“, potrivit reprezentanţilor CFR SA.

În locul lor au fost aduşi Mircea Popa, secretar general în cadrul departamentului pentru energie, şi Constantin Sebeşan, manager privat, după cum a transmis CFR SA.

„Aceştia au fost evaluaţi şi validaţi de consorţiul de consultanţi PwC, D&B David şi Baias SCA şi George Butunoiu Group“.

Ovidiu Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei, a fost numit preşedintele consiliului de administraţie al CFR SA, compania care administrează reţeaua feroviară, iar Ionel Voicu, director general adjunct proiecte europene, a fost desemnat director general interimar până la finalizarea procedurii de selecţie a unui nou şef, potrivit oficialilor companiei. Compania nu a transmis ce anume i-a recomandat pe noii aleşi pentru funcţia în care au fost numiţi.

Din fostul consiliu de administraţie al CFR SA făceau parte Florian Raimund Kubinski (preşedinte, CFO Volksbank România), George Micu (membru, director general CFR SA), Enache Jiru (membru, secretar de stat în Ministerul Finanţelor) şi Sebastian Tcaciuc (membru), care au fost revocaţi.

Deşi contractele de mandat ale „managerilor privaţi“ numiţi iniţial au fost semnate pe patru ani, la nici nouă luni, în cazul CFR SA, şi respectiv un an, la Tarom, acestea au fost desfăcute. Până la acest moment nu se văd rezultatele proiectului „CEO privat la stat“, gândit ca o soluţie de redresare a companiilor de stat şi implementat la solicitarea FMI.

 

Cum s-a schimbat consiliul de administraţie „privat“ al CFR SA

  • Primul CA privat: (15 aprilie 2013 – 10 ianuarie 2014)

- Sorin Mîndruţescu, şeful Oracle România (care a demisionat în septembrie)

Florian Kubinski, CFO al Volksbank

George Micu, directorul general al CFR SA

Enache Jiru, secretar de stat la Ministerul Finanţelor, şeful Trezoreriei

Sebastian Tcaciuc, director de investiţii în cadrul Advent International

  • Al doilea CA privat: (10 - 20 ianuarie 2014)

Ovidiu Petrişor Artopolescu, membru al consiliului de supraveghere al Transelectrica

Ovidiu Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei

Victor Cionga, managing partner la AZ Capital Advisors

Florin Luca, consultant financiar şi consilier preşedinte al CEC Bank

George Ciobănaşu, auditor financiar, fost deputy CEO la Banca Carpatica

  • Al treilea CA  privat: (din 20 ianuarie 2014)

Ovidiu Puţura, secretar de stat în Ministerul Justiţiei

Ovidiu Petrişor Artopolescu, membru al consiliului de supraveghere al Transelectrica

Florin Luca, consultant financiar şi consilier preşedinte al CEC Bank

- Mircea Popa, secretar general în cadrul departamentului pentru energie

- Constantin Sebeşan, manager privat (potrivit CFR SA)

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 21.01.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO