Eveniment

Hunedoara iese cu obligatiuni de 17 mil. euro

28.02.2006, 20:36 17

Consiliul Judetean Hunedoara pregateste cea mai mare emisiune de obligatiuni a unei autoritati locale din perioada postbelica, finantarea urmand sa se ridice la 600 de miliarde de lei vechi (circa 17 mil. euro), potrivit lui Viorel Udma, presedintele VMB Partners.

Compania, infiintata in 1999, a acordat consultanta pentru multe din emisiunile de obligatiuni municipale lansate pana in prezent pe piata.

Cele mai mari emisiuni de obligatiuni ale unor autoritati locale au fost atrase de Municipiul Timisoara (200 de miliarde de lei vechi; 5,7 milioane de euro in 2005), Municipiul Oradea (150 de miliarde de lei vechi; 4,2 milioane euro, in 2004.

Nivelul dobanzii si intermediarul emisiunii de obligatiuni a Consiliului Judetean Hunedoara nu au fost stabilite inca, "licitatia fiind in plina desfasurare", potrivit lui Udma. "Castigatorul si conditiile se vor cunoaste cel mai probabil in prima jumatate a lui martie", adauga el.

Obligatiunile vor avea o maturitate de 20 de ani - cea mai lunga pentru care o autoritate locala a emis pana acum obligatiuni. Pe 20 de ani a mai emis pana acum obligatiuni doar Municipiul Alba Iulia, valoarea fiind insa de doar 80 de miliarde de lei. Anterior, cea mai lunga durata de viata pentru o emisiune de obligatiuni municipale a fost cea a orasului Timisoara, care a emis obligatiuni cu o maturitate de sase ani.

Banii de la CJ Hunedoara vor fi folositi, adauga Udma, pentru finantarea lucrarilor pentru proiectele de investitii ale judetului, respectiv pentru infrastructura pentru turism durabil in zona Parang-Petrosani, modernizarea si reabilitarea a cinci drumuri judetene si modernizarea aeroportului Deva-Saulesti.

VMB Partners mai are in pregatire inca trei emisiuni de obligatiuni pentru municipalitati, tot pe 20 de ani, "cu valori ce merg pana la 1.500 de miliarde de lei vechi, fiecare", potrivit lui Viorel Udma.

Din 2001, cand autoritatile de la Predeal au emis obligatiuni pentru amenajarea unei noi partii de schi si pana in prezent valoarea totala a emisiunilor de acest fel trece de 1.369 miliarde de lei vechi (39,1 milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO