Eveniment

Importam grau din Rusia si Kazakstan

09.07.2003, 00:00 13

Romania va importa 1 milion de tone de grau din Rusia si Kazakstan, singurele tari din zona care au un excedent in productie, ca urmare a conditiilor metereologice nefavorabile care au dus la scaderea productiei interne.
"Conditiile actuale de pe piata externa indica faptul ca este bine sa importam grau. Pretul de 140 de dolari pe tona ne este favorabil, apropiindu-se de cel de pe piata interna si in consecinta pretul painii nu va creste", a declarat ieri Petre Daea, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului. Importurile ar urma sa fie realizate la cotatiile burselor internationale, pentru a fi eliminata posibilitatea specularii acestei situatii.Secretarul de stat a precizat ca producatorii interni de grau au fost subventionati in acest an cu 400.000 de lei pe tona.
 Daea a spus ca pentru anul viitor Executivul va subventiona achizitionarea de samanta de catre producatori cu  4000 de lei la kilogram adica 1260 de miliarde de lei.
Ministrul Agriculturii, Ilie Sarbu, a declarat  ca taxele vamale aferente importului a un milion de tone de grau urmeaza sa fie eliminate pentru a se evita o eventuala majorare a pretului painii, masura care va fi discutata in sedinta de joi a Guvernului. De asemenea, Sarbu a afirmat ieri ca se ia in calcul eliminarea taxelor vamale si pentru cerealele furajere ca urmare a solicitarilor venite din partea crescatorilor de animale.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, productia de grau estimata pentru acest an se situeaza intre 2,5 -2,7 milioane de tone, in conditiile in care necesarul de consum pentru productia de paine si produse de panificatie se ridica la 1,8 milioane de tone pentru mediul urban, respectiv 1,5 milioane de tone pentru populatia din mediul rural.
Banca Mondiala ar putea acorda Societatii de Imbunatatiri Funciare (SNIF) un imprumut de 80 milioane de dolari destinat lucrarilor de modernizare a sistemului de irigatii, proiect care necesita investitii totale de 1,4 miliarde dolari, a declarat Valentin Apostol, directorul SNIF. In prezent, suprafata amenajata pentru irigatii este de 3,2 milioane de hectare, iar suprafata dotata tehnic este de 1,3 milioane de hectare. Potrivit directorului SNIF, suprafata irigata este de 545.000 de hectare.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO