Eveniment

Importul de masini rulate, plus 10%

25.01.2008, 18:12 14

Taxa de poluare pentru autovehicule, noul nume al taxei de prima inmatriculare, ar putea determina o crestere de peste doua cifre a importurilor de automobile rulate din afara Romaniei, dupa ce anul trecut totalul masinilor second hand importate a trecut de 123.000, cu 4% mai mult decat in 2006, spun importatorii de automobile.
"Cred ca numarul automobilelor rulate importate va creste cu doua cifre. Consecintele se vor vedea ulterior si in poluare si la casarea acestor automobile", a declarat Ernest Popovici, presedintele Asociatiei Producatorilor si Importatorilor de Automobile. In urma modificarilor aduse legislatiei din domeniu oficialii APIA au estimat ca ritmul de crestere al pietei auto se va tempera in 2008 la 5%.
Cristian Radu, directorul comercial al Trust Motors, importatorul Peugeot, spune ca, pe langa efectul de reducere a ratei de crestere a pietei auto, taxa de poluare ar putea aduce si un efect de "pre-buying", deoarece o parte a consumatorilor vor dori sa achizitioneze automobile pana la data de 1 iulie pentru a evita plata unui cost suplimentar odata cu intrarea in vigoare a Ordonantei de Urgenta.
"Chiar daca va fi un impact asupra achizitiei de masini noi, sunt convins ca va fi si un efect de devansare a achizitiei de masini noi pentru prima jumatate a anului", a spus Cristian.
El a mai spus ca nu crede ca o mare masa de oameni se va indrepta spre achizitia de masini foarte vechi daca nu au o garantie si servicii post vanzare. "De aceea, cred ca se vor indrepta spre automobile de 4-5 ani care au o carte de garantie si pachete de servicii incluse", a mai spus Radu.
Noua taxa va intra in vigoare incepand cu 1 iulie 2008, data de la care cuantumul platit pentru inmatricularea unui autovehicul va fi majorat pana la de trei ori fata de nivelul actual in cazul automobilelor noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO