Eveniment

In Romania vin de doua ori mai multi bulgari decat anul trecut

In Romania vin de doua ori mai multi bulgari decat anul trecut

Click pentru imaginea marita

03.08.2007, 19:56 20

Numarul persoanelor de nationalitate bulgara venite in Romania s-a dublat in luna iulie comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut datorita dezvoltarii turismului de afaceri si oportunitatilor de shopping.
Marci precum IKEA care inca nu sunt prezente pe piata din Bulgaria au inceput sa functioneze ca un magnet pentru vecinii de la sud. De asemenea, este de prevazut ca traficul de bulgari sa creasca in Romania, elementul principal de atractie fiind Bucurestiul, cel mai mare oras din Balcani. Ca urmare a investitiilor puternice din ultimii ani, puterea de cumparare a bucurestenilor a crescut, au aparut tot mai multe marci celebre de haine si de imbracaminte, oferta este mai bogata, astfel incat Capitala a devenit un magnet pentru toti locuitorii din jurul sau pe o raza de 300 km - 400 km, fie acestia romani sau bulgari.
In acelasi timp, agentiile din Bulgaria au inceput sa pregateasca pachete turistice cu destinatia Romania, dar evita litoralul din cauza tarifelor ridicate.
"In luna iulie a anului acesta, numarul de intrari ale persoanelor de nationalitate bulgara a ajuns la 77.000, in timp ce iesirile au ajuns la un nivel de 71.000. Anul trecut, in aceeasi perioada, numarul intrarilor era de 34.700, nivel similar cu cel al iesirilor", au declarat reprezentantii Ministerului Internelor si Reformelor Administrative.
Potrivit surselor citate, odata cu aderarea celor doua tari la UE motivele si duratele sederilor nu mai sunt cunoscute, accesul dintr-o tara in alta facandu-se doar pe baza pasaportului.
"Una dintre explicatiile majore ale acestui fenomen este eliminarea granitelor si deci a costurilor care implicau trecerea dintr-o tara in alta in spatiul european. Majoritatea celor sositi sunt fie in interes de afaceri, fie la shopping. Cu toate ca preturile sunt mai mari la noi, sunt mai multe oportunitati pentru ca avem mai multe reprezentante ale unor companii de renume. O mica parte din acestia reprezinta turismul cultural", spune Traian Badulescu, purtator de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania.
Faptul ca bulgarii vin sa-si faca o parte din cumparaturi in Romania este oarecum paradoxal tinand cont de faptul ca preturile noastre sunt mai mari decat cele practicate in Bulgaria, iar salariile lor sunt mai mici decat ale noastre. De fapt, bulgarii veniti la shopping viziteaza locatiile care inca nu sunt prezente pe piata lor.
"S-au deschis granitele si un sejur in Romania implica mai putine costuri. Avem sejururi de doua sau trei zile cu preturi cuprinse intre 90 de euro si 140 de euro. Din aprilie am inceput aceste trasee care cuprind vizite la castelul Bran sau la Peles. Oricum nu sunt numai excursii culturale. Ne oprim la IKEA in Romania, la complexul Feeria", spune Milena Milanova, administrator al agentiei de turism Kartago din Sofia. Potrivit acesteia, sejururile au fost introduse in luna aprilie a acestui an, iar traficul este de circa 20 de persoane la fiecare doua saptamani.
Sibiul, capitala culturala europeana a anului, este o alta destinatie tursitica recent devenita interesanta si pentru bulgari.
"Fata de aceeasi perioada a anului trecut, am inregistrat o crestere de 30% in ceea ce priveste solicitarile de sejururi in Romania din partea bulgarilor. Principalele destinatii turistice sunt Sibiu, Brasov, Sinaia unde este localizat castelul Peles si Bucurestiul. Cresterea s-a datorat faptului ca turistul bulgar nu mai are nevoie de pasaport pentru un sejur in Romania, ceea ce-i diminueaza costurile", spune o reprezentanta a agentiei de turism Bohemia, tot din Sofia.
Litoralul romanesc continua insa sa nu fie destul de atractiv pentru turistii bulgari din cauza tarifelor extrem de mari practicate. Destinatiile alternative sunt Grecia sau Turcia. De cealalta parte, exodul de turisti romani spre litoralul bulgaresc a inregistrat o domolire anul acesta comparativ cu situatia de anul trecut. Anul acesta litoralul bulgaresc se confrunta cu probleme extrem de mari, foarte multe hoteluri riscand sa intre in faliment din cauza unei oferte de cazare supradimensionate si a unei cereri necorespunzatoare. Hotelierii bulgari s-au indatorat excesiv pentru cresterea capacitatilor de cazare, iar numarul mic de turisti sositi nu a permis recuperarea investitiilor realizate. Pe litoralul romanesc, principalii hotelieri estimeaza un grad de ocupare de aproximativ 90% pentru sezonul estival, sezon care anul acesta s-a prelungit cu o luna datorita temperaturilor foarte ridicate care au debutat mai devreme decat de obicei.
Romania se se situeaza pe penultimul loc in Uniunea Europeana intr-un clasament privind Produsul Intern Brut pe cap de locuitor calculat la stardardele puterii de cumparare. Ultimul loc este ocupat de Bulgaria.


700.000 de straini la sase luni
Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au insumat in primul semestru al acestui an peste 690.000, in crestere cu 14 % fata de aceeasi perioada a anului 2006, potrivit Institutului National de Statistica. Sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in primul semestru din 2007 au insumat 2,9 milioane, in crestere cu 14,9% fata de primul semestru al anului 2006. Sosirile turistilor romani in structurile de primire turistica au reprezentat in perioada ianuarie-iunie a acestui an 76,9% din numarul total de sosiri, in timp ce turistii straini au reprezentat 23,1%, ponderi aproximativ egale cu cele din intervalul corespunzator al anului anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO