Eveniment

Începe pomana electorală? Coşul pensionarului "nu implică efort bugetar"

Începe pomana electorală? Coşul pensionarului "nu implică efort bugetar"

Autor: Mediafax

27.07.2011, 13:58 376

Proiectul de sprijin pentru pensionari prin introducerea"coşului de solidaritate", aprobat de Guvern, prevede acordarealunar, contra cost, dar la "preţul cel mai scăzut posibil", a unuipachet conţinând alimente de bază, precum făină, zahăr, ulei, mălaişi orez.

"Din punct de vedere economic, programul nu implică un efortbugetar, nu se acordă subvenţii sau sprijin financiar şi nu areimpact negativ asupra încasărilor de TVA. Este doar un efortsuplimentar de organizare ce poate fi realizat de cătreinstituţiile administraţiei publice locale şi centrale", se aratăîn memorandumul aprobat de Guvern pentru introducerea acestuiprogram.

Potrivit sursei citate, programul va fi iniţiat de Guvern şiimplementat prin administraţia publică locală, sub monitorizareaprefecţilor. Autorităţile administraţiei publice locale potparticipa la program, având în vedere interesul pentru susţinereasocială a pensionarilor, astfel că "se contează pe colaborarealargă a acestora", este subliniat în document.

Pentru o bună comunicare publică, programul va putea beneficiade elemente de identificare vizuală proprii.

Pentru a identifica "soluţiile normative" necesare programului,Guvernul a decis constituirea, la nivel de secretar de stat şispecialist, a unui grup de lucru format din reprezentanţi aiministerelor Administraţiei şi Internelor, Justiţiei, Finanţelor,Agriculturii, Sănătăţii, ai Administraţiei Naţionale a Rezervelorde Stat şi ai Consiliului Concurenţei.
Soluţiile trebuie prezentate Guvernului în maximum 21 de zile.

În document se mai arată că, în condiţiile în care pensia medieeste de aproximativ jumătate din salariul mediu, ponderea pe carecheltuielile cu produsele alimentare o ocupă în cheltuielile unuipensionar este de circa 60%.

Guvernul precizează totodată că 2011 este ultimul an de derularea Programului European de Ajutorare pentru persoanele cele maidefavorizate (PEAD), cu finanţarea UE.

"Programul propus răspunde unei dispoziţii imperative de ordinconstituţional, potrivit căreia statul este obligat să ia măsuri deprotecţie socială de natură să asigure cetăţenilor un nivel de traidecent", se mai arată în document.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO