Eveniment

Indicele de încredere macroeconomică a atins maximul ultimelor 16 luni

Indicele de încredere macroeconomică a atins maximul...

Autor: Iulian Anghel

24.09.2013, 20:12 154

Aşadar, valoarea de 47,8 punc­te a indicatorului de încre­dere eco­nomică înregistrată în au­gust este cea mai mare de 16 luni încoace şi, deşi nu a depăşi nivelul „neutru“ de 50 de puncte, re­flec­tă o încredere mai mare în economie şi nu doar în perspectivele ei, ci şi în condiţiile curente.

De altminteri, chiar încrederea în con­diţiile curente ale economiei a făcut ca acest indice de încredere să progreseze – indice în care valoarea zero înseamnă neîncredere totală, iar 100 încredere totală. Indicatorul „condiţiilor curente“ a fost în august de 33,0, cel mai mare din an, iar îmbunătăţirea lui a majorat valoarea indicatorului de încredere macroeconomică, în vreme ce indicatorul anticipaţiilor a înregistrat valoarea de 56,9 (cu un punct mai mică decât valoarea înregistrată în luna anterioară).

Aşadar, încrederea analiştilor financiari în economia românească a urcat la maxi­mul ultimelor 16 luni pe fondul aşteptărilor pozitive din economie.

Sunt o serie de semnale bune care oferă ceva motive de optimism. Potrivit datelor provizorii ale INS, PIB-ul a urcat cu 0,5% în trimestrul al doilea faţă de precedentele trei luni şi cu 1,8% la semestru, creşteri mai mari faţă de primele estimări, care indicau un avans de 0,3%, respectiv 1,7%. Aceste date oferă perspective pentru o creştere anuală care să depăşească 2%, ceea ce nu este rău pentru situaţia pe care o trăim.

Exporturile cresc în continuare şi au atins în iulie valori record - 4,5 mld. euro într-o singură lună, - motorul principal fiind în iulie exportul de cereale, în vreme ce deficitul comercial s-a redus în primele şapte luni cu 2,2 mld. euro, la 3,1 mld. euro. În privinţa contului curent, el este pe excedent şi analiştii cred că anul se va sfârşi echilibrat.

Guvernul oferă asigurări FMI că va menţine deficitul bugetar în limitele convenite, chiar dacă veniturile nu vor fi cele anticipate, lucru care începe să se observe în execuţia bugetară. Ipoteza semnării unui nou acord cu FMI şi Comisia Europeană poziţionează relativ bine România pe pieţele externe, costurile de împrumut ale statului rămânând în continuare mici, în jur de 5%, faţă de 7% la începutul anului.

Aşadar, pe datele macro, lucrurile sunt cât de cât aşezate şi de aici şi creşterea încre­de­rii analiştilor financiari în cadrul macro­eco­nomic. Dar, la nivel practic, inves­tiţiile de 10 mld. euro anunţate de premierul Victor Ponta până la sfârşitul anului nu se văd deloc. Consumul stagnează, insolvenţele continuă într-un ritm susţinut. În primele opt luni ale anului au fost înregistrate 10.313 de dosare de insolvenţă, cu 7% mai puţine decât în aceeaşi perioadă din 2012. Şi, foarte important, investiţiile statului (cheltuielile de capital) scad: - 10,4% în primele şase luni ale anului.

Indicatorul de încredere prezentat lunar de CFA România evaluează previziunile ana­liştilor financiari membri ai CFA Româ­nia cu privire la starea actuală a econo­miei şi la perspectivele pentru urmă­toarele 12 luni. În august valoarea indica­torului a fost de 47,8.

Indicele este calculat pe baza a şase între­bări cu privire la condiţiile curente refe­ritoare la mediul de afaceri şi piaţa muncii şi anticipaţii pe un an. Indicatorul din august are valoarea cea mai ridicată din ultimele 16 luni, el fiind influenţat de îmbunătăţirea uneia din componentele sale, indicatorul con­diţiilor curente, care a fost de 30 (cea mai mare valoare din acest an), în vreme ce in­di­catorul anticipaţiilor a înregistrat 56,9 puncte - în cădere cu un punct faţă de iulie.

În privinţa altor răspunsuri date de analiştii financiari, aceştia anticipează în majoritate că la nivel global condiţiile macro­economice nu se vor schimba în următoarele 12 luni. Cât despre România, 45% dintre repondenţi cred că rata anuală a inflaţiei va scădea (35% cred că nu vor fi modificări majore), 60% cred că leul se va deprecia în faţa euro (doar 25% cred într-o apreciere), cursul mediu fiind văzut la 4,4535 peste şase luni şi 4,4620 peste un an.

Acest articol a apărut în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 25.09.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO