Eveniment

Industria si constructiile au ridicat sub asteptari economia

Industria si constructiile au ridicat sub asteptari economia

Click pentru imaginea marita

04.06.2007, 20:09 18

Lipsa unor efecte dramatice in economie dupa data aderarii la UE a determinat un optimism prea mare al analistilor.
Explicatia ii apartine lui Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), care spune ca plusul peste asteptari din industrie si constructii a creat asteptari pozitive in piata referitor la nivelul cresterii economice, desi existau cateva indicii ale unei incetiniri.
"Inainte de aderarea la UE, in a doua jumatate a anului trecut, managerii din industrie se temeau de liberalizarea pietei, de cresterea concurentei si de posibile scaderi de productie din aceasta cauza. Faptul ca in industrie nu s-a simtit un soc negativ al aderarii, productia crescand cu 7,7% in primul trimestru, peste asteptari, a dat acest optimism al pietei", a declarat Ghizdeanu, care anticipase o crestere de 5,5% in T1. Totusi, nuanteaza seful Prognozei, exista destule motive pentru un optimism privitor la tintele macro de anul acesta. "Optimismul din piata e partial justificat, pentru ca avem cresteri peste asteptari din investitii si constructii", a mai spus el.
Dorin Mantescu, director de venituri bugetare in Ministerul Economiei si Finantelor, spune ca incetinirea consumului din T1 vine din proviziile acumualte de populatie in 2006, de teama posibilelor scumpiri cauzate de integrare.
"A fost vorba de o incertitudine legata de impactul aderarii asupra preturilor de consum. Ea i-a determinant pe oameni sa cumpere produse si sa faca stocuri inainte de aderare, fapt care a dus la o incetinire a consumului in primul trimestru. De fapt, asta explica si scaderea colectarilor bugetare de TVA pe primele doua-trei luni", spune Mantescu.
TVA taxeaza consumul din economie, iar veniturile bugetare din aceasta sursa au scazut cu 22% pe primul trimestru, indicand o pierdere de viteza a consumului, care este de cel putin 5 ani principalul motor al economiei.
Atat Mantescu, cat si Ghizdeanu spun insa ca efectul de incetinire din primul trimestru este temporar si ca nu exista niciun fel de indicii ca el este repetabil anul acesta.
"Contextul economic international este foarte favorabil Romaniei. Statele din UE, cu care Romania deruleaza 70% din schimburile sale comerciale, trec printr-o perioada de crestere foarte buna, mult peste asteptari. La fel se intampla si in restul statelor din sudul si estul Europei. In plus, cotatiile internationale la titei si alte produse energetice sunt relativ stabile. Romania profita in prezent si trebuie sa continue sa profite de acest climat regional si international favorabil", spune seful Prognozei.
De exemplu, Germania, care este atat motorul economic al Europei, cat si principalul partener al Romaniei, trece in prezent prin cea mai buna perioada pentru economie din ultimii ani, a mai spus Ghizdeanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO