Eveniment

Industria si retailul dau semne de oboseala

Industria si retailul dau semne de oboseala

Click pentru imaginea marita

09.07.2008, 18:18 20

Astfel, productia realizata in industrie a crescut in mai cu 4,7% comparativ cu luna aprilie, insa ritmul anualizat a incetinit la 2,7%. In aprilie, cresterea lunara anualizata (fata de aceeasi luna din anul precedent) fusese de peste 13%. Cumulat pe primele patru luni ale anului, productia industriala a urcat cu 6,3%.
Cea mai mare contributie a avut sectorul energiei ( care include energia electrica, termica, gaze si apa), cu un salt de 8,7%. In schimb, industria extractiva a coborat cu 2%. Incetinirea productiei industriale pe plan local vine pe fondul unei dinamici mai lente la nivel regional. Avansul productiei industriale a incetinit in Europa de Est in luna mai, in conditiile in care situatia economica globala incepe sa se resimta in economiile din regiune, unde valutele puternice si inflatia ridicata ridica semne de intrebare in ceea ce priveste exporturile, transmite Reuters. Cresterea productiei industriale in Ungaria, cea mai lenta economie din regiune dupa doi ani de masuri fiscale dure, a incetinit la 2,2% in mai, fata de 11,8% in aprilie.
In Slovacia, datele indica o reducere de aproape sase puncte procentuale a avansului productiei industriale, de la 9,8% la 4%, cu o scadere a cresterii industriei prelucratoare la procentaje de o singura cifra. Slovacia este cel mai important producator de automobile din Europa de Est.
Totodata, cifra de afaceri din retail (comertul cu amanuntul, exceptand vanzarile de autovehicule si motociclete) a inregistrat o incetinire semnificativa in mai, ritmul anualizat coborand la 7,6%, de la aproape 28% in aprilie.
De altfel, afacerile retailerilor au coborat in mai cu 10% fata de aprilie, cand vanzarile au fost stimulate de sarbatorile de Pasti.
La nivelul vanzarilor de autoturisme luna mai a adus o accelerare de aproape 19%, care ramane insa sub lunile precedente. Astfel, dupa primele cinci luni ale anului, cifra de afaceri in sectorul vanzarilor de autovehicule marca o crestere cu 36,7% fata de aceeasi perioada a lui 2007.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO