Eveniment

Inflatia a urcat la 5,9% la 11 luni, depasind prognoza rectificata a BNR pentru tot anul

Inflatia a urcat la 5,9% la 11 luni, depasind prognoza rectificata a BNR pentru tot anul

Cocoasa de inflatie se mareste cu inca o luna

12.12.2007, 19:53 29

Inflatia a depasit asteptarile analistilor si in noiembrie, rata anuala situandu-se la 6,67%, fata de 6,8% la nivelul lunii octombrie, in conditiile in care rata lunara a stationat la 0,9% pentru a doua luna la rand.
Inflatia ramane astfel cu peste un punct peste prognoza de 5,7% avansata de BNR in luna octombrie pentru tot anul. Astfel, si daca in decembrie inflatia va fi de doar 0,5%, rata anuala va fi de 6,4%, cu 2,4% mai mult decat tinta stabilita la inceputul anului si mult peste marginea de sus a intervalului de toleranta asumat de BNR.
Scumpirea alimentelor a continuat sa antreneze presiuni inflationiste, in timp ce deprecierea leului s-a reflectat in majorari de preturi mai ales la serviciile de telefonie.
In acest context, analistii continua sa anticipeze o crestere de dobanda de circa jumatate de punct in sedinta Consiliului de Administratie al BNR de pe 7 ianuarie, pana la 8% pe an. In ultimele saptamani, banca centrala a sterilizat excesul de lichiditate de pe piata la dobanda oficiala de 7,5%, fara a considera necesar un control mai strict al disponibilitatilor de pe piata.
Pretul alimentelor a crescut cu 9,39% in perioada noiembrie 2006 - noiembrie 2007, in timp ce marfurile nealimentare
s-au scumpit cu 4,09%, iar serviciile cu 7,32%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
Fata de luna octombrie a acestui an, in noiembrie alimentele s-au scumpit cu 1,17%, cele mai mari cresteri inregistrandu-se la oua (6,56%) si lapte de vaca (4,72%). Painea s-a scumpit cu 2,19%, legumele si conservele de legume cu 1,42%. In acelasi timp, marfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,61%, crestere antrenata de combustibili (1,63%), energia termica (2,61%) si autoturisme si piese de schimb (1,82%).
In cazul serviciilor, cele mai importante cresteri ale preturilor au fost inregistrate la telefonie (3,38%).
Comparativ cu decembrie 2006, preturile au consemnat o crestere de 5,89%, peste prognoza de 5,7% anuntata de BNR pentru intreg anul. "Este probabil ca perspectivele de inflatie sa continue sa se deterioreze, din moment ce, pe langa presiunea preturilor alimentare, salariile reale si-au continuat cresterea", comenteaza Florin Citu, director adjunct al Trezoreriei ING Bank, adaugand ca "o noua intarire a politicii monetare este necesara".
Si Otilia Ciotau, economist-sef al Piraeus Bank, apreciaza ca perspectivele de inflatie sunt departe de a fi stralucite, presiunea cresterii preturilor fiind asteptata sa persiste si in prima jumatate a anului viitor. "In aceste conditii, o majorare cu 0,5 puncte procentuale a dobanzii BNR in luna ianuarie este acum ca si certa", spune Ciotau.
Analistii Erste Bank noteaza ca inflatia a revenit puternic in regiune, inclusiv in Romania, in principal din cauza scumpirii petrolului pe pietele internationale, dar si din cauza cresterii preturilor la produsele alimentare. O treime din inflatia ridicata poate fi atribuita cotatiilor ridicate al titeiului, in timp ce preturile alimentare au o contributie chiar mai mare de atat, afirma analistii bancii austriece.
"Inflatia din noiembrie a fost din nou peste asteptarile pietei, cu un nivel de aproape 6,7%. Ne asteptam ca Banca Nationala sa majoreze dobanda de politica monetara de la 7,5% la 8% in ianuarie. De asemenea, mai exista o sansa pentru inca o majorare la 8,5% in februarie, daca inflatia va depasi din nou asteptarile, ceea ce ar putea de asemenea sa sustina cursul leului", comenteaza si analistii Raiffeisen Bank.
Lucian Anghel, economistul-sef al BCR, considera ca deprecierea leului din noiembrie, cand cursul mediu a urcat cu 3,5% fata de octombrie, a avut un impact puternic asupra cresterii preturilor, mai ales in sectorul serviciilor.
"Daca atunci cand cursul se aprecia, impactul in preturi nu era la fel de puternic, acum a fost instantaneu", sustine Anghel.
El vede un impact al deprecierii leului asupra inflatiei si pe decembrie, iar in aceste conditii, inflatia ar putea sa ramana la niveluri de 6,6%-6,8% la sfarsitul anului.
Acumularea de presiuni inflationiste va pune BNR in situatia sa ia in calcul un scenariu pesimist, urmand sa majoreze dobanda de politica monetara cu jumatate de punct procentual in sedinta programata pentru 7 ianuarie. Ulterior am putea sa vedem si alte majorari, insa de amploare mai mica, apreciaza Anghel. Totusi, BNR ar putea sa reuseasca sa coboare inflatia pana la limita superioara a intervalului agreat (2,8%-4,8%), insa acesta pare acum un scenariu optimist, spune economistul-sef al BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO