Eveniment

Inflatia ar putea ajunge la 9% in iulie

Inflatia ar putea ajunge la 9% in iulie

Click pentru imaginea intreaga

12.06.2008, 21:26 24

Evolutia inflatiei din luna mai, cand cresterea preturilor de consum a incetinit la 0,49%, iar rata anuala a inflatiei a ajuns la 8,46%, este conforma cu asteptarile analistilor, acestia estimand ca inflatia va accelera la jumatatea verii spre 9%, pe fondul cresterii preturilor administrate.
In luna mai, cresterea preturilor a fost influentata in principal de scumpirea alimentelor si a combustibililor.
"Cifra din mai este in linie cu asteptarile noastre. Din pacate, in iunie si iulie urmeaza ajustari de accize, astfel incat ma astept ca inflatia sa accelereze spre 9% la jumatatea verii", a declarat pentru ZF economistul - sef al BCR, Lucian Anghel.
Si economistul-sef al Raiffeisen Bank, Ionut Dumitru, sustine ca inflatia din luna mai a fost conforma cu estimarile. "Incurajator este ca rata de crestere a preturilor la alimente a incetinit si este de asteptat ca in lunile urmatoare sa continue sa incetineasca si chiar la anumite alimente, in special la cele volatile, sa se inregistreze scaderi de preturi", a aratat Dumitru.
El a estimat ca inflatia anuala ar putea atinge un maxim in luna iulie, de circa 9,2 - 9,3% sau chiar spre 10%, daca preturile administrate vor creste mult, urmand ca ulterior sa scada substantial - cu aproape 1% pe luna - in august si septembrie. "Scaderea va fi datorata in special unui efect de baza si unei productii agricole foarte bune", a explicat Dumitru.
Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat ieri ca inflatia din luna mai s-a suprapus cu estimarea bancii centrale, continuarea scaderii urmand sa depinda si de evolutia preturilor administrate.
"Inflatia din mai a fost in cifrele estimate de BNR, chiar s-a suprapus. Ritmurile de crestere la preturile alimentelor sunt evident slabite. Continuarea scaderii inflatiei depinde si de preturile administrate", a aratat Isarescu.
Pe ansamblu, alimentele s-au scumpit in a cincea luna a anului cu 0,53%, iar marfurile nealimentare si serviciile au avut cresteri apropiate de 0,47% si, respectiv, 0,45%, potrivit Institutului National de Statistica (INS).
Dintre alimente, trei categorii de produse au inregistrat in luna mai majorari de pret de peste 5%, cel mai important salt fiind facut de fructele proaspete (+5,98%). Celelalte produse din acest segment sunt uleiul (+5,22%) si cartofii (+5,31%). De la inceputul anului, fructele s-au scumpit cu 6,6%.
In mai, painea s-a scumpit cu 0,33%, iar carnea, preparatele si conservele de carne cu 0,31%. Cea mai semnificativa ieftinire a fost inregistrata de oua, ale caror preturi au coborat cu 9,93%. Dintre marfurile nealimentare, primul loc in topul scumpirilor este ocupat de combustibili ale caror preturi au urcat cu 2,26%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO