Eveniment

Inflaţia atinge un nou minim istoric, coborând la 2,4%

Inflaţia atinge un nou minim istoric, coborând la 2,4%

Autor: Claudia Medrega

11.04.2012, 00:02 146

Inflaţia s-a înscris în primul trimestru pe un trend descendent, iar în martie rata anuală a ajuns la un nou minim istoric de 2,4%.

Scăderea inflaţiei a permis Băncii Naţionale să opereze patru reduceri succesive ale dobânzii de politică monetară, până la 5,25%, iar analiştii anticipează că la sfârşitul lui 2012 dobânda-cheie ar putea să coboare la 5%.

"Semnalul" dat de banca centrală se transmite însă lent la dobânzile la credite cu toate că ratele ROBOR de pe piaţa interbancară au scăzut vizibil. Economia reală are nevoie de scăderea costurilor de finanţare pentru stimularea cererii interne, în condiţiile în care exporturile, cel mai probabil, vor ajuta mai puţin la dinamica PIB.

Creşterea preţurilor de consum faţă de februarie a fost de 0,42%, uşor mai mică faţă de estimările analiştilor. În martie preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 0,6%, faţă de februarie, cele ale mărfurilor nealimentare au urcat cu 0,3%, iar tarifele serviciilor s-au majorat cu 0,2%. La alimente, cea mai mare creştere a fost înregistrată la ouă (27,1%), legume (8,7%) şi fructe (6,8%).

"Inflaţia anuală a continuat să scadă de la 2,6% la 2,4%, susţinută de preţurile volatile (ce reprezintă 15% din coşul preţurilor de consum), care au continuat să scadă în termeni anuali. Inflaţia ajustată (CORE 2), care exclude preţurile reglementate, preţurile volatile şi preţurile la alcool şi tutun, s-a menţinut la 2%", a comentat Florentina Cozmâncă, economist la RBS Bank. Banca anticipează că inflaţia va continua să scadă spre 2% în aprilie şi mai, pentru ca la sfârşitul anului să urce către 3,5%.

Cea mai recentă prognoză a BNR indica atingerea unui minim al inflaţiei la sfârşitul lunii martie, când rata anuală era estimată la 2%.

Analiştii anticipează pentru a doua parte a anului reluarea creşterii preţurilor, adică inversarea trendului dezinflaţionist, o influenţă urmând să aibă şi producţia agricolă mai slabă faţă de cea din 2011, precum şi ajustarea unor preţuri administrate şi creşterea cotaţiei petrolului pe pieţele internaţionale. Însă, cel mai probabil presiunile inflaţioniste se vor menţine la un nivel moderat, pe fondul unei creşteri a PIB net inferioare potenţialului real de creştere al economiei româneşti. Asociaţia Analiştilor Financiar - Bancari din România (AAFBR) a estimat că inflaţia anuală va coborî după primele trei luni la un nou minim istoric, de 2,5%, dar până la finele anului va urca semnificativ, la 3,5%.

Banca centrală şi-a majorat prognoza de inflaţie pentru anul acesta de la 3% la 3,2%, ţinta rămânând la 3% (+/- un punct procentual).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO