Eveniment

ING Bank a avut cel mai bun an financiar de când a venit pe piaţă

Foto: Victor Ciupuligă

Foto: Victor Ciupuligă

Autor: Razvan Voican, Ciprian Botea

07.03.2013, 00:07 1363

ING Bank a încheiat 2012 cu un profit brut record de 232 mil. lei (52 mil. euro), în creştere cu 44% faţă de rezultatul din 2011, şi a înregistrat o majorare a activelor de 15%, până la 16,35 mld. lei (3,7 mld. euro), avansând pe locul 7 în topul băncilor.

„Este un rezultat excelent în raport cu pierderea din sistem şi totodată cel mai bun profit pe care l-a avut vreodată ING. O asemenea performanţă solidă dovedeşte că stra­tegia este corectă şi foarte bine executată, iar anul acesta putem livra şi mai multă creştere decât în 2012, având toate ingredientele pentru o creştere inteligentă“, comentează Michal Szczurek, CEO al ING Bank România. „Creştere inteligentă nu în­seam­nă creştere lentă“, a ţinut să precizeze bancherul polonez care a preluat în toamna trecută conducerea băncii olandeze.

După ce în 2012 costul riscului a înregistrat un salt de 60%, până la 165 mil. lei, Szczurek estimează pentru 2013 un nivel mult mai scăzut.

„Creşterea de anul trecut a fost determinată de situaţia câtorva clienţi corporate, iar în trei cazuri mai mari am făcut provizioane din raţiuni de prudenţă.“

„Am luat criza foarte în serios de la început şi le-am trans­mis clienţilor că nu e de joacă. Aşa am reusit să trecem prin această perioadă. Aşa se explică aceste rezultate. Am continuat să dezvoltăm toate produsele, toate categoriile de clienţi şi am ajuns la o cotă de piaţă de 5% care spune ceva“, afirmă Mişu Negriţoiu, care a trecut pe poziţia de chairman după şase ani în care a condus banca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO