Eveniment

Inghesuiala mare la titlurile de stat, asa ca Finantele scad dobanda in voie

11.10.2004, 00:00 18

Reducerea sensibila a ofertei de titluri de stat operata de Ministerul de Finante in ultima perioada isi arata efectele. La licitatia de joia trecuta, Finantele au impus fara probleme o reducere cu 0,71% a dobanzii oferite la titlurile de stat cu scadenta la doi ani.
Statul a atras de pe piata suma planuita, de 500 de miliarde de lei, in ciuda unei suprasubscrieri de peste cinci ori o emisiunii. Dobanda maxima pe care Trezoreria a acceptat sa o plateasca a coborat la 13,24% pe an, de la 13,95% pe an la licitatia din septembrie.
Pentru aceasta luna, Finantele mai au in proiect doar doua emisiuni de titluri. Urmatoare emisiune va fi de obligatiuni cu termen de trei ani si dobanda fixa, iar a treia va fi de titluri cu scadenta la cinci ani si dobanda flotanta in functie de rata inflatiei. Aceste emisiuni vor avea valori de 500 de miliarde de lei, respectiv de 100 de miliarde de lei. Astfel, planurile ministerului prevad atragerea, pana la sfarsitul lunii, a 26,5 milioane euro, suma care reprezinta doar un pic mai mult de jumatate din valoare imprumuturilor de luna precedenta.
Schimbarea strategiei de finantare a deficitului bugetar si refinantare a datoriei publice s-a produs in luna septembrie, cand statul a renuntat la mai multe emisiuni de titluri cu scadente pe termen scurte. Trezoreria a operat aceste modificari in contextul reducerii tintei de deficit bugetar la 1,64% pentru sfarsitul anului si a imbunatatirii colectarii veniturilor la bugetul de stat.
Interesul ridicat pentru aceste titluri, demonstrat de nivelul ridicat de suprasubscriere a emisiunilor este explicabil, in conditiile in care dobanzile s-au inscris pe un trend descendent si nu exista indicii care sa sugereze o schimbare de directie. Astfel, plasamentele in titluri de stat cu scadente lungi au devenit atractive, in conditiile in care se estimeaza ca, pana la scadenta obligatiunilor, dobanzile vor cobori sub aceste niveluri.
Oferta de plasamente pe termene scurte s-ar putea imbogati insa luna aceasta cu certificatele de depozit pe sase luni, emise de Banca Nationala. Piata astepta aceste instrumente inca din luna septembrie, insa lansarea lor ar putea fi amanata chiar pentru luna noiembrie. Aceste doua instrumente vor permite Bancii, pe langa o mai buna sterilizare a excesului de moneda, si comunicarea anumitor asteptari in privinta evolutiei dobanzii.
liviu.chiru@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO