Eveniment

INS: Câştigul salarial mediu net a scăzut în august cu 1,2% faţă de iulie, la 1.339 lei

05.10.2010, 10:25 29

Câştigul salarial mediu net a fost în august de 1.339 lei, înscădere cu 1,2% (16 lei) faţă de iulie şi cu 0,7% comparativ cuaceeaşi lună din 2009, conform datelor prezentate marţi deInstitutul Naţional de Statistică (INS).

cele mai mari valori ale câştigului salarial mediu s-auînregistrat în transporturile aeriene, unde acesta s-a situat la3.330 lei. În hoteluri şi restaurante câştigul salarial a fost dede 787 lei.

Câştigul salarial mediu nominal brut a fost de 1.846 lei, cu1,2% mai mic faţă de luna precedentă.

În august, în majoritatea activităţilor economice nivelulcâştigului salarial mediu net a fost mai scăzut, urmarenerealizărilor de producţie ori încasărilor mai mici (funcţie decontracte), de intrarea în şomaj tehnic şi de dificultăţilefinanciare din sectorul economic.

De asemenea, în unele activităţi economice reducerea niveluluicâştigului salarial mediu net din august a fost cauzată deacordarea în luna precedentă a primelor ocazionale (inclusiv primede vacanţă), plăţii concediilor de odihnă din fondul de salarii,plăţii sumelor din profitul net şi din alte fonduri (inclusivtichete de masă şi tichete de vacanţă).

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu netau avut loc activităţile de producţie a produselor din tutun, cu7%, în fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi aproduselor chimice, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusivfabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şiîncălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), industriametalurgică, extracţia minereurilor metalifere, între 4% şi 5%, şiîn producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze,apă caldă şi aer condiţionat, intermedieri financiare (cu excepţiaactivităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), între 3%şi 4%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO