Eveniment

Intrarile de capital strain, mai mici cu 21% in octombrie

08.12.2005, 19:51 17

Investitiile straine in capitalul social al companiilor au scazut in octombrie fata de aceeasi luna a anului anterior, dar la zece luni sunt in crestere.

Companiile cu participare straina au operat in luna octombrie majorari de capital in valoare totala de 218 milioane de euro, cu 21% mai putin decat in luna similara a anului trecut, potrivit Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC).

Scaderea inregistrata la nivelul majorarilor de capital a influentat intregul nivel al investitiilor straine in luna octombrie, astfel ca acesta a inregistrat o reducere de 22%, pana la 191,5 milioane de euro, fata de luna similara a anului precedent.

Cu toate acestea, pe ansamblul primelor zece luni ale anului, firmele straine au subscris cu 46% mai mult capital fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea indicatorului ajungand la 1,9 mld. euro. In perioada corespunzatoare a anului trecut, firmele straine au subscris la capitalul social peste 1,3 mld. euro.

Datele ONRC arata ca majorarile de capital operate in octombrie au fost "subminate" de radieri din registrul comertului si cesiuni de capital social in valoare de 31 mil. euro.

In aceasta luna au fost infiintate 897 de firme cu participare straina la capital, care au subscris peste patru milioane de euro, cele mai mari subscrieri fiind realizate de firmele cu participare olandeza la capital - 1,4 mil. euro, americana - peste 509.000 de euro si slovena - peste 304.000 de euro.

Cea mai mare subscriere de capital in luna octombrie a fost realizata de societatea comerciala de distributie si furnizare a energiei electrice E.ON Moldova, cu investitor majoritar din Germania, cu un capital de peste

77 mil. euro. Grupul german E.ON a semnat cu autoritatile romane contractul de privatizare al filialei de distributie a energiei electrice Electrica Moldova in luna aprilie a acestui an, iar finalizarea tranzactiei a avut loc la sfarsitul lunii septembrie. Alte societati cu participare straina la capital care au subscris sume semnificative in luna octombrie au fost Zaharul Oradea, cu investitor majoritar din Franta, cu circa 37,7 mil. euro, Petromservice - investitor majoritar din Cipru, cu aproape 13 mil. euro, si Rulmenti SA - investitor din Turcia, cu peste 6,7 mil. euro.

Banca Nationala a Romaniei a raportat pentru primele noua luni ale anului investitii straine directe de circa 2,7 mld. euro, in scadere cu 29% fata de perioada corespunzatoare a anului trecut. Banca centrala explica aceasta scadere in special prin schimbarea metodologiei de calcul a investitiilor straine. Aceasta modificare va schimba toate cifrele, ceea ce inseamna ca Romania nu a atras anul trecut investitii straine de 4,1 mld. euro, ci mai mult.

ONRC calculeaza investitiile straine in functie de capitalul social subscris la firmele cu participare straina la capital. BNR ia in calcul participatiile investitorilor straini directi la capitalul social al intreprinderilor, profitul net reinvestit si alte capitaluri investite, respectiv creditul net primit de catre intreprinderi de la investitorii straini.

Agentia Romana pentru Investitii Straine a previzionat pentru acest an un nivel al investitiilor straine directe de 3,2-3,8 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO