Eveniment

Investitii de circa 60 de milioane de euro in distributia de gaze naturale

11.08.2004, 00:00 79

Doua companii, una romaneasca si una ruseasca, intentioneaza sa investeasca aproximativ 60 de milioane de euro in distributia de gaze naturale din judetele Cluj si Suceava.
Astfel, firma Gaz Invest Romania este interesata sa devina operator de distributie a gazelor naturale in judetul Cluj, investitiile pentru realizarea acestui lucru fiind de aproximativ 35 de milioane de euro.
Directorul firmei, Ninel Ciochina, a declarat ieri, dupa intalnirea pe care a avut-o cu presedintele Consiliului Judetean Cluj, Marius Nicoara, ca societatea pe care o conduce vrea sa construiasca in judetul Cluj o fabrica de statii de transformare si reglare a gazelor naturale, una de contoare pentru gaze si, probabil, una de tevi, deoarece se are in vedere extinderea cu circa 6.000 de kilometri a retelelor de alimentare cu gaze naturale a comunelor din judet. Proiectul se va derula pe parcursul a doi ani si va crea circa 1.500 de locuri de munca.
Reprezentantii Consiliului Judetean Cluj spun ca Nicoara s-a declarat de acord cu investitia propusa si a solicitat infiintarea unei societati comerciale care sa aiba sediul la Cluj-Napoca si care se va numi "Transilvania Gaz".
Cealalta investitie in domeniul ditributiei de gaze urmeaza sa fie realizata in Suceava de catre compania Stroytransgaz din Rusia.
Reprezentantii firmei au informat Consiliul Judetean Suceava ca intentioneaza sa investeasca 25 de milioane euro in realizarea distributiilor locale de gaze din localitati sucevene si sa participe la realizarea unei conducte care sa racordeze Romania la magistrala europeana de transport gaz.
Presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gavril Mirza, a declarat ieri ca reprezentantii companiei rusesti vor fi prezenti in 24 august, la Suceava, pentru a discuta conditiile unei investitii de aproximativ 25 de milioane de euro de realizare a distributiei gazelor naturale in cele 59 de localitati ale judetului beneficiare ale proiectului "Suceava-Utilitati si mediu la standarde europene".
In urma unei licitatii internationale pentru efectuarea lucrarilor de constructii in cadrul acestui proiect, Stroytransgaz, in asociere cu firma romaneasca Petrom Service, a cistigat componenta de realizare a conductelor de aductiune a gazelor naturale in localitatile judetului.
Mirza a mai spus, citat de Mediafax, ca Stroytransgaz doreste sa participe la constructia conductei care va lega Romania la magistrala europeana de transport a gazelor naturale.
Racordul la aceasta conducta urmeaza sa se faca intre localitatea ucraineana Hliboca si Siret din judetul Suceava, distanta intre cele doua localitati fiind de 40 de kilometri.
Mirza a spus ca racordarea Romaniei la aceasta magistrala va imbunatati alimentarea cu gaze naturale in judetele din zona Moldovei, unde in perioada rece presiunea gazelor naturale este scazuta. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO