Eveniment

Investiţiile în economia românească au fost de 150 mld. de lei în 2022, un plus de 8,5%, peste creşterea economică de 4,8%. Prim-ministrul Nicolae Ciucă: „Investitorii demonstrează încredere în economia românească“

Prim-ministrul Nicolae Ciucă

Prim-ministrul Nicolae Ciucă

Autor: Răzvan Botea

13.03.2023, 00:06 352

Investiţiile nete în economia românească au crescut cu 8,5% şi au fost de 150 mld. lei în 2020, arată datele provizorii publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Creşterea cea mai mare a venit pe final de an, aşa cum arată inclusiv datele despre creşterea economică, când investiţiile au fost principalul motor de creştere, înainte consumului.

Investitorii arată încredere în economia României, este de părere premierul Nicolae Ciucă: „Investitorii demonstrează încredere în economia românească: în 2022, investiţiile nete în economie au fost de 150,1 miliarde lei, în creştere cu 8,5% faţă de anul precedent. Aceste investiţii în dezvoltare vor conserva locurile de muncă ale românilor şi vor genera altele noi, iar pe termen lung vor contribui la o creştere generalizată a veniturilor.“

De altfel, investiţiile străine directe (ISD) au depăşit 11 mld. de euro şi au marcat cel mai bun an din istorie în valoare nominală, depăşind investiţiile străine de 9 mld. de euro din 2008. Cifrele de la INS mai arată că investiţiile nete în economie au crescut peste dinamica PIB, de 4,8%.

„Investiţiile nete demonstrează impactul pozitiv pe care l-au avut în economia reală măsurile pe care le-am luat.“

„Alte valori care arată succesul economiei româneşti în perioada acestei guvernări sunt: creşterea PIB de 4,8% în 2022, investiţiile străine directe de 11,3 miliarde euro, absorbţia fondurilor europene de 73% şi exporturile de 85 miliarde euro“, a mai comentat premierul Nicolae Ciucă.

Totuşi, în prima pare din an investiţiile statului, operate de guvernul actual Ciucă, au scăzut comparativ cu 2021, pentru că, din cauza creşterii preţurilor, companiile care executau lucrările publice au cerut renegocierea contractelor. Din a doua parte a anului, investiţiile publice au crescut şi s-a văzut atât în avansul cheltuielilor cu investiţiile, cât şi în volumul de lucrări de infrastructură şi, în final, în creşterea economică din a doua parte a anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO