Eveniment

Investiţiile statului sunt pe minus în august, dar cheltuielile tot urcă

Investiţiile statului sunt pe minus în august, dar cheltuielile tot urcă

Foto Shutterstock

Autor: Mihaela Claudia Medrega

27.09.2011, 00:07 309

Cheltuielile de capital, adică investiţiile făcute de stat, s-au diminuat în august, în timp ce cheltuielile cu bunuri şi servicii şi-au continuat ascensiunea.

Conform datelor publicate de Ministerul Finanţelor, cheltuielile de capital au totalizat în august 1,17 mld. lei, în scădere cu 1% comparativ cu aceeaşi lună de anul trecut. La polul opus, cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 15,4%, la 2,5 mld. lei.
Cheltuielile de capital au fost pe o tendinţă descendentă în ultimii doi ani şi jumătate, comparativ cu vârful atins în 2008, de 26,7 mld. lei, iar scăderile au continuat şi în primele cinci luni din acest an în ciuda îmbunătăţirii vizibile a încasărilor bugetare. Cheltuielile de capital au fost, din păcate, instrumentul prin care s-au ajustat cheltuielile bugetare pentru atingerea ţintelor de deficit bugetar în ultimii ani.
Luna iunie a venit însă cu veşti bune, cheltuielile de capital dând semne de revenire. La jumătatea anului cheltuielile de capital au ajuns la 8,08 mld. lei, cu aproape 30% peste nivelul din aceeaşi perioadă a anului trecut. Surprinzător, doar în iunie au fost făcute investiţii de aproape 3 mld. lei, comparabil cu valoarea din primele trei luni ale anului, nivelul fiind triplu faţă de iunie 2010. Însă, trendul nu a continuat.
FMI i-a atenţionat pe oficialii de la Bucureşti că este nevoie de un progres mai rapid în îmbunătăţirea cheltuielilor de capital şi absorbţia fondurilor de la UE.
Care a fost situaţia bugetului la opt luni
Cheltuielile pentru investiţii, care includ cheltuielile de capital, precum şi cele aferente programelor de dezvoltare finanţate din surse interne şi externe, au totalizat pe primele opt luni 19,9 mld. lei, faţă de 16,9 mld. lei în aceeaşi perioadă din 2010.
Cheltuielile cu bunuri şi servicii s-au majorat cu 12% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent din cauza plăţilor pentru servicii medicale şi medicamente. Pe structură, creşterea s-a înregistrat în cea mai mare parte la Ministerul Sănătăţii, ca urmare a reclasificării unor cheltuieli, precum şi la bugetele locale (24,1%) ca urmare a preluării spitalelor de către administraţiile locale.
Se menţin în continuare sub nivelul din aceeaşi perioadă a anului precedent cheltuielile de personal (-14,8%), subvenţii (-8,1%) şi asistenţă socială (- 1,5%).
Plăţile pentru proiectele finanţate din fonduri UE au crescut cu 58,9% faţă de primele opt luni ale anului 2010, iar cheltuielile cu dobânzi s-au majorat cu 24,5 % faţă de anul precedent, reprezentând 63,8% din programul anual.
Pe primele opt luni din acest an, cheltuielile totale s-au majorat în termeni nominali cu 1,7%, la 129,3 mld. lei, în principal ca urmare a majorării cheltuielilor pentru proiecte cu finanţare europeană.
Deficitul bugetar a urcat după opt luni la aproape 13 mld. de lei, respectiv 2,4% din PIB, în condiţiile creşterii veniturilor cu 9,5% şi ale ascensiunii cheltuielilor cu 1,7%. La sfârşitul lunii iulie deficitul bugetar era de 2,09% din PIB.
Veniturile totale au ajuns în primele opt luni la 116,4 mld. lei, cu 9,5% mai mari faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Urmează ZF Bankers Summit'24