Eveniment

Investitiile straine directe vor continua sa creasca

07.10.2005, 20:26 16

Investitiile straine directe vor continua sa creasca in viitorul apropiat in Europa de Sud - Est, inclusiv in Romania, mai ales datorita salariilor foarte competitive, se arata in Raportul Mondial al Investitiilor realizat de Conferinta Natiunilor Unite pentru Comert si Dezvoltare (UNCTAD).

Raportul mentioneaza faptul ca Romania ocupa locul doi in regiunea Europei Centrale si de Est si a Comunitatii Statelor Independente (CSI) din punctul de vedere al nivelului investitiilor straine directe (ISD) atrase anul trecut, fiind devansata doar de Federatia Rusa. Volumul investitiilor straine directe atrase de regiune in 2004 au ajuns la un maxim istoric de 35 mld. dolari.

De altfel, Romania si Bulgaria au fost in 2004 principalele beneficiare ale fluxurilor de investitii straine, acestea atragand 70% din totalul capitalului strain investit in Europa de Sud - Est.

"Europa de Sud-Est va atrage un numar si mai mare de investitori care doresc sa sporeasca eficienta si sa reduca din costurile proiectelor lor orientate catre export", a declarat ieri Soknan Han Jung, coordonator rezident ONU in Romania.

Analistii apreciaza ca tarile vecine, care au devenit membre ale UE, vor deveni un furnizor important de investitii straine pentru Romania.

"Noile state membre ale UE nu au mai inregistrat o crestere substantiala a investitiilor straine. O serie de investitori care activau in domenii precum textilele au inceput sa se mute spre Est, iar locul lor este luat de investitii cu o valoare adaugata mai mare. Aceasta migratie reprezinta o oportunitate pentru Romania astfel incat vom asista la o crestere a investitiilor facute de tarile din regiune precum Polonia sau Cehia", a declarat ieri analistul Florin Bonciu.

Raportul UNCTAD mentioneaza faptul ca, per ansamblu, Uniunea Europeana a atras anul trecut investitii straine in valoare de 216 mld. dolari, nivel cu 38% mai scazut decat in 2003. La nivel individual, statele membre vechi au inregistrat o cadere cu 40% a fluxurilor investitiilor straine, atingand cel mai scazut nivel din 1998. In schimb, investitiile straine directe in noile state membre au crescut cu 70% fata de 2003, pana la 20 mld. dolari. Cehia, Ungaria si Polonia au fost principalii receptori de capital strain.

Desi se asteapta o migrare a investitorilor catre Romania, analistii spun ca, o data incheiate privatizarile - principala sursa de capital strain -, nivelul investitiilor straine nu va mai atinge recordul inregistrat anul trecut.

"Daca ne uitam la nivel mondial, anul trecut investitiile noi au ramas aproape constante, adica 300 de mld. dolari, iar fuziunile si achizitiile - in care intra si privatizarile - au avut fluctuatii mai mari. In Romania inca mai este ceva de vandut, iar anul acesta si anul viitor vor mai fi asemenea intrari. Dupa aceea va trebui facute eforturi substantiale pentru ca atragerea de investitii straine directe devine din ce in ce mai concurentiala", a mai spus Bonciu.

Romania a atras anul trecut investitii straine directe in valoare de 5,1 mld. dolari (4,09 mld. euro), in crestere cu peste 116% fata de anul anterior.

"Aceasta evolutie se datoreaza in special privatizarii Petrom, dar si proiectelor noi de investitii din industria componentelor auto si servicii", a mai spus Soknan Han Jung.

Reprezentantii Agentiei Romane pentru Investitii Straine au apreciat ca evolutia pozitiva din domeniul ISD se mentine si in primele sapte luni ale acestui an

"Investitiile straine directe au crescut in aceasta perioada cu 29,8% fata de perioada similara a anului trecut", a declarat Iustina Lutan, consilier, in cadrul Agentiei. Potrivit acesteia, in prezent la Agentie sunt inregistrate in faza de intentie 45 de proiecte in valoare de peste 1,6 mld. euro, domeniile de interes fiind industria componentelor auto, industria mobilei si sectorul energiei neconventionale.

Raportul Mondial al Investitiilor mentioneaza ca, dupa trei ani de declin la nivel global, investitiile straine directe au crescut usor in 2004. Astfel, atingand 648 de mld. dolari, fluxurile globale de investitii straine au fost cu 2% mai mari decat in 2003. "Cifra globala mascheaza tendinte diferite. Fluxurile catre tarile in curs de dezvoltare au crescut cu 40%, atingand 233 de mld. dolari. In acelasi timp, in tarile dezvoltate influxurile au scazut cu 14%, pana la 380 de mld. dolari. Anul trecut, 36% din totalul investitiilor straine directe au mers catre tarile in curs de dezvoltare", a mai spus Soknan Han Jung.

Principalii furnizori de investitii straine sunt Statele Unite ale Americii, Marea Britanie si Luxemburg.



Clujul vaneaza investitori de la Bruxelles

In zona centrala a Bruxellesului, pe Rue Montoyer, la numarul 24 se afla biroul in care cei doi membri ai firmei EWE Consulting - Ana Dumitrache si Bogdan Rogin - vor face lobby pentru atragerea investitorilor strani la Cluj. Biroul a fost inaugurat zilele trecute si deja au fost stabilite primele contacte cu investitorii. "Am vorbit cu mai multi investitori din Bruxelles care s-au aratat interesati sa vina la Cluj. Printre cele mai atractive firme pentru ei s-a numarat si fabrica Farmecul", spune Rogin. Biroul va fi pus la dispozitia EWE Consulting gatis de catre Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene din Romania, Consiliul Judetean Cluj urmand sa plateasca 800 de euro pentru serviciile firmei. "Clujul va deveni un oras atractiv pentru investitori daca va sti cum sa se vanda. Adica va asigura facilitati, infrastructura si va avea vointa necesara pentru aducerea investitorilor straini", a declarat Bernd Schneider, responsabilul cu investitiile straine pentru Bruxelles. (Remus Florescu - ZF Transilvania, Bruxelles)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO