Eveniment

Investitorii mari din energia verde intra pe piata prin achizitii

11.06.2008, 19:41 31

Marii producatori de energie eoliana asteapta reglementarea pietei pentru a intensifica investitiile pe piata locala, in conditiile in care pana in prezent proiectele au fost dezvoltate de jucatori mici si medii, care au vandut ulterior proiectele catre grupuri puternice precum Martifer (Portugalia), Enel (Italia) sau Iberdrola (Spania), potrivit participantilor la un seminar pe teme de profil.
Producatorii specializati in energie eoliana prefera sa achizitioneze un proiect pentru care au fost obtinute terenurile si toate avizele, pentru a avea un risc cat mai mic al investitiei. "Investitorii asteapta legile care sa reglementeze piata energiilor regenerabile, insa vor intra oricum pe piata atrasi de potentialul zonei. Dobrogea este o locatie buna pentru energia eoliana, insa nu este un mare consumator de energie. Transelectrica lucreaza in prezent la capacitatea de interconectare a acestor proiecte in reteaua proprie", a declarat Mihnea Craciun, principal banker power & energy in cadrul BERD.
Potrivit ultimelor date disponibile, Transelectrica a primit cereri de racordare de 4.000 de MW, din care nu poate integra deocamdata decat 1.500 de MW, in conditiile in care deja au fost emise avize de racordare pentru o putere instalata de circa 900 de MW.
"In Austria statul garanteaza ca va achizitiona energie regenerativa de la producatori pentru o perioada de circa zece ani la un pret fix, pentru a stimula investitiile din acest domeniu. Pe piata locala nu exista o lege in acest sens pentru ca e dificil de decis de unde vor fi preluate fondurile pentru a sprijini astfel de proiecte", afirma Markus Piuk, avocatul coordonator al firmei de avocatura Schoenherr si Asociatii.
Cu toate acestea, jucatorii de profil vor sa extinda activitatile pe piata locala.
"Pana la jumatatea anului viitor vom ajunge sa producem circa 150 de MW la proiectul pe care il avem in Dobrogea, la care avem o echipa de 50 de oameni in management. In viitor vrem sa ne extindem si cu proiecte de energie pe baza de biomasa si hidrogen", a declarat Cristian Georgescu, directorul general al Rokura. Compania a vandut la inceputul acestui an catre Iberdrola circa 50 de proiecte de parcuri eoliene in estul Romaniei, cu o capacitate totala de 1.600 de MW, pentru 300 mil. euro.
"Am reusit sa obtinem avizele mai rapid decat in Polonia sau in alte tari din nord-est in care activam si vrem sa ne extindem proiectele in Dobrogea si in Moldova. In prezent suntem in negocieri pentru vanzarea unui proiect de 345 de MW in Dobrogea", afirma Fabrizio Cagnasso, director al Continental Wind Partners.
Pentru vanzarea proiectului compania se afla in negocieri cu Petrom, CEZ, E.ON, Gaz de France sau Enel, potrivit informatiilor de pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO