Eveniment

Investitorii polonezi acuza autoritatile de pasivitate

04.11.2005, 21:41 21

Consilierul economic al Ambasadei Poloniei la Bucuresti, Tomasz Suprowicz, a acuzat ieri autoritatile romane ca au o atitudine pasiva si indiferenta fata de potentialii investitori polonezi.

El sustine ca, de la inceputul acestui an, cateva firme poloneze "se chinuie" sa intre pe piata, dar nu reusesc din cauza atitudinii functionarilor de la nivelul primariilor, prefecturilor si a consiliilor judetene.

"Ne straduim sa ridicam nivelul investitiilor poloneze in Romania pentru acest an la 150 de milioane de euro, dar aceste investitii nu se pot realiza din cauza lipsei de interes a autoritatilor", a declarat Suprowicz. "Piata romaneasca, o data integrata in UE, risca sa devina un importator net daca nu se axeaza pe incurajarea investitiilor straine", a mai spus oficialul polonez.

El a dat ca exemplu compania Barlinek, producatorul numarul trei pe plan mondial de parchet stratificat, care a intampinat probleme la initierea unei investitii in Romania.

"Berlinek voia sa aduca 40 de milioane de euro intr-o investitie de tip greenfield in Banat, prin care s-ar fi creat 250 de locuri de munca", a declarat pentru ZF Sorin Vasilescu, de la Agentia Romana pentru Investitii Straine. "Compania avea nevoie de circa 200.000 de metri cubi de masa lemnoasa pe an. Romsilva nu a putut garanta furnizarea acestei cantitati, cel putin pana la finalizarea retrocedarii padurilor catre particulari, deci invesitorii nu au primit un raspuns cert", a afirmat Vasilescu. Reprezentantii Romsilva nu au putut fi contactati pentru comentarii.

In prezent, cele mai mari investitii poloneze de pe piata romaneasca sunt cele realizate de Can Pack - 60 mil. euro in productia de ambalaje de aluminiu, La Festa - 20 mil. euro in fabricarea sucurilor, cafelei si ceaiului, si Porta - 10 mil. euro in domeniul productiei de usi si tocuri pentru usi. andreea.paun@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO