Eveniment

Ion Ţiriac la "După 20 de ani": Dacă semnele de la sfârşitul acestui an vor fi bune, ieşim din criză

Ion Ţiriac la "După 20 de ani": Dacă semnele de la sfârşitul acestui an vor fi bune, ieşim din criză

Autor: Ioan Dornescu, Gabriel Razi

30.01.2012, 00:00 435

Omul de afaceri Ion Ţiriac, unul dintre cei mai bogaţi români, spune că ar fi mulţumit dacă acest an va fi similar cu 2011 din punct de vedere economic.

"Dacă anul ăsta eu o să scap ca anul trecut, trebuie să fiu mulţumit. Iar dacă undeva pe la sfârşitul anului văd că semnele se duc în sus, atunci înseamnă că avem o mare posibilitate să ieşim afară (din criză, n.red.)", a declarat Ion Ţiriac la emisiunea "După 20 de ani" difuzată duminică la Pro TV.

Omul de afaceri spune însă că măsurile luate de Guvern în ultimii ani în lupta cu criza au fost bune însă acestea au fost aplicate prea târziu, iar o posibilă demisie a premierului Emil Boc "ar fi de respectat". "Din 1990 până în 2012 toţi au făcut câte ceva, ce-au putut. N-au făcut destul, asta-i sigur. După părerea mea, şi-am spus-o la începutul crizei, dacă acest guvern face ce trebuie să facă - şi acest guvern a făcut multe din ce trebuia să facă, cam târziu, dar le-a făcut -, nu poate să reziste mai mult de şase până la zece luni".

Întrebat dacă sugerează că premierul ar trebui să demisioneze, Ţiriac a răspuns negativ. "Eu nu sugerez nimic. Dacă domnul Boc şi-ar da demisia, după părerea mea ar fi foarte de respectat, pentru că ce a făcut, a făcut ca lumea. Târziu, cum am spus, dar ca lumea."

Totuşi, omul de afaceri a adăugat că deşi o bună parte din măsurile luate de executivul condus de Emil Boc au fost pozitive, Guvernul nu a reuşit să găsească soluţiile pentru a încuraja mediul privat să producă mai mult.

Despre protestele, care au paralizat săptămâna trecută Capitala, fostul tenismen spune că din punctul său de vedere acest tip de manifestare nu reprezintă o soluţie la problemele economice cu care se confruntă România.

"Eu nu m-aş duce în piaţă. Eu pe oamenii ăştia i-am văzut, îi respect foarte mult, dar nu înţeleg ce vor. Sigur că a început, înţeleg, nu eram în ţară, treaba asta cu un domn Arafat şi cu SMURD. Dar aia după 24 de ore s-a stins, iar oamenii aştia vor, înţeleg, jos Băsescu, jos Boc, jos Ponta, jos Antonescu, jos Roberta ... Dar cu cine mai rămâi dacă toţi jos?", a afirmat Ion Ţiriac.

În contextul protestelor Ion Ţiriac consideră însă că alegerile anticipate nu sunt o soluţie în acest moment pentru că vor putea fi organizate cel mai devreme în mai, cu câteva luni înaintea alegerilor programate în noiembrie. "Singura problemă la noi este că nimeni nu prea vrea alegeri anticipate în afară de opoziţie, care consideră că în momentul acesta are un plus care nu mai poate să-i scape din mână."

Totodată, omul de afaceri a afirmat că un guvern de tehnocraţi ar putea fi "o soluţie acceptabilă pentru toată lumea".

Discursul preşedintelui Traian Băsescu ca reacţie la protestele de stradă a fost "o radiografie excepţională" pentru situaţia României din prezent, dar nu a oferit răspunsuri la problemele legate de criză, a mai spus Ţiriac.

"Eu aşteptam acest discurs, îl aşteptam exact cum a venit. Mie nu mi-a găsit încă nici antibioticul. Nu l-a găsit pentru că probabil nu-l are. Nu-l are nimeni."

Fostul tenisman, unul dintre cei mai bogaţi români, controlează grupul Ţiriac Holdings, cu activităţi în principal pe segmentele auto, imobiliare, servicii financiare, leasing şi transport aerian.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO