Eveniment

Isarescu: Cresterea economica este OK si nu trebuie apasata pedala de acceleratie

Isarescu: Cresterea economica este OK si nu trebuie apasata pedala de acceleratie

Mugur Isarescu, guvernatorul BNR: Sunt de acord ca volatilitatea cursului creeaza vulnerabilitati, insa mare parte din creditele in valuta sunt ipotecare, adica pe termen lung.

10.04.2008, 17:31 14

"Trebuie indus un management bun al lichiditatilor la banci. Pot fi vulnerabilitati pe partea lichiditatii, insa nivelul rezervelor minime obligatorii este foarte sus, deci este destula lichiditate si nu avem o problema. Sistemul bancar este solid", a spus seful bancii centrale.
El sustine ca partea buna a presiunii pe lichiditate este ca impinge bancile "sa dezvolte piata titlurilor de stat. "Piata secundara a titlurilor este treaba lor." De asemenea, arata ca din punctul de vedere al luptei cu inflatia este foarte bine ca se majoreaza dobanzile la depozite si astfel este stimulata economisirea.
In acelasi timp, Isarescu se declara multumit sa observe ca bancile tind se orienteze de la o abordare axata pe cresterea cotei de piata spre una de prudenta.
Pe de alta parte, guvernatorul ii indeamna pe bancheri sa dirijeze finantarile mai mult spre sectorul productiv, desi stie ca este nevoie de schimbari legislative in privinta regimului colateralului si al executarii garantiilor.
Desi constata ca BNR nu a reusit sa incetineasca viteza creditului in valuta, care a revenit la o pondere de peste 50% din soldul total, Isarescu nu intrevede motive de ingrijorare deosebita, asa cum fac multi analisti straini.
In plus, ii acuza pe analisti ca sunt "foarte emotionali" si isi modifica opiniile la 180% intr-o perioada scurta de timp, referindu-se mai ales la prognozele privind cursul de schimb.
"Nu accept valul de critici excesive la adresa Romaniei. Exista o tendinta de a invinovati prea mult Romania."
Nu in ultimul rand, seful Bancii Nationale mizeaza pe o saturare a cererii de credite din partea populatiei.
"Sunt de acord ca volatilitatea cursului creeaza vulnerabilitati, insa mare parte din creditele in valuta sunt ipotecare, adica pe termen lung, ponderea monedelor exotice este restransa fata de situatia din alte tari, iar volatilitatea cursului constituie de fapt o corectie binevenita."
Totusi, admite ca ar fi fost mai bine daca BNR ar fi putut evita varful de apreciere a leului din vara lui 2007. "Am incercat prin mesaje verbale, dar nu am avut succes."
In acelasi timp, afirma ca impactul corectiei de curs asupra inflatiei a fost limitat, reflectandu-se mai ales la nivelul tarifelor la telefonia mobila.
Isarescu nu este ingrijorat nici de efectul pe care majorarile succesive de dobanda l-ar putea avea asupra cresterii economice, desi unii analisti anticipeaza o reactie de incetinire a PIB in anii urmatori.
"Cresterea economica este OK. In urmatorii cativa ani exista toate ingredientele pentru o crestere economica continua cu conditia sa nu intervina o eroare majora de politica economica, iar o asemenea eroare ar fi sa se apese prea mult pedala cresterii economice."
Guvernatorul spune ca o politica economica este buna atunci cand vizeaza corectarea unor dezechilibre, nu cand stimuleaza suplimentar cresterea. Pe de alta parte, accepta ideea ca exista o tentatie a politicului de a pedala pe cresterea economica, pentru ca "este usor de prezentat ca pe un succes".
Cu toate acestea, Isarescu nu vede "un pericol clar" ca deficitul bugetar sa treaca de 3% din PIB. "Problema este ca politica fiscala ramane prociclica. BNR cere Guvernului ca in pofida alegerilor sa tina pozitia fiscala cat mai tare cu putinta."
Seful BNR a reluat acuzatiile privind calitatea si structura cheltuielilor publice, insistand ca mare parte din acestea sa fie dirijate spre infrastructura.
Cat priveste evolutia inflatiei, Isarescu estimeaza ca rata anuala se va apropia la sfarsitul anului de intervalul de variatie tintit de banca centrala si se va situa, cel mai probabil, intre 5% si 6%. In martie ar urma sa fie consemnat un varf de circa 8,5%.
Viziunea sa apare ca optimista fata de cea a FMI, care estimeaza o inflatie de 6,3% la sfarsitul lui 2008, adica peste intervalul tintit de BNR. In acelasi timp, FMI anticipeaza o inflatie medie de 7% in acest an si de 5,1% in 2009.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO