Eveniment

Isarescu: Majorarea TVA, cel mai mare pericol pentru inflatia din 2007

30.03.2006, 00:00 12

O eventuala majorare a taxei pe valoarea adaugata ar reprezenta cel mai mare pericol pentru tinta de inflatie propusa pentru anul viitor, a declarat ieri guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.

"Totul va depinde foarte mult de cat de mare ar putea fi cresterea TVA si de flexibilitatea preturilor. Noi am calculat ca aceasta flexibilitate este undeva la 60%, adica la o eventuala crestere de trei puncte inflatia ar urca cu 2%", a exemplificat Isarescu.

Tinta de inflatie a BNR pentru 2007 este de 4%, cu un interval de variatie de un punct procentual.

Ministerul Finantelor Publice pregateste, in aceasta perioada, un proiect de modificare a Codului fiscal, care urmeaza sa fie aprobat de Parlament la mijlocul acestui an si sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2007.

Atat reprezentantii Fondului Monetar International, cat si cei ai Comisiei Europene au solicitat Romaniei sa adopte masuri fiscale, care sa permita o crestere substantiala a veniturilor bugetare incepand de anul viitor.

Expertii europeni si cei ai FMI considera ca largirea bazei de impozitare nu este suficienta si doresc o ridicare a taxei pe una dintre cele doua impozite principale, respectiv cota unica si TVA.

Recent, premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat ca Executivul intentioneaza sa nu modifice cota unica nici in acest an si nici in anul 2007.

Banca Nationala tinteste pentru sfarsitul acestui an o rata a inflatiei de 5% plus/minus un punct procentual, iar Isarescu a afirmat la jumatatea lunii februarie ca anticipeaza o deviatie peste limita superioara a intervalului de variatie, la 6,5%.

Guvernatorul a aratat in februarie ca prognoza bancii centrale indica o reintoarcere a inflatiei in intervalul de variatie anuntat ca obiectiv in prima parte a anului 2007.

In ceea ce priveste evolutia preturilor de consum din acest an, guvernatorul BNR si-a modificat putin discursul, aratand ca intr-adevar inflatia se afla in afara intervalului optim de scadere, dar ca se manifesta o traiectorie dezinflationista.

Astfel, Isarescu nu a mai indicat acea deviatie a inflatiei prognozata la sfarsit de an, de pana la 6,5%.



Traseul Codului fiscal

Proiectul de lege privind modificarea Codului fiscal va fi trimis Parlamentului in luna mai, unde dezbaterile trebuie sa dureze maxim o luna, astfel incat Codul sa poata fi publicat cel tarziu la data de 1 iulie, a declarat ieri secretarul de stat in Ministerul Finantelor Publice, Catalin Doica. "Am discutat deja cu societatile de consultanta despre modificarile aduse in Codul fiscal privind TVA, iar azi (miercuri, n.r.) a avut loc ultima discutie referitoare la accize si prima despre impozitele directe", a spus Doica. Oficialul a precizat ca, in urma acestor consultari, va fi prezentata forma de proiect cu modificarile incluse, dupa care urmeaza "discutiile efective cu ceilalti parteneri sociali mai putin specializati". "Normele de aplicare a Codului fiscal sunt gata deja, insa vom avea varianta finala dupa ce operam toate modificarile la proiectul de lege", a spus Doica. Autoritatile intentioneaza sa publice normele de aplicare imediat dupa aparitia Codului fiscal in Monitorul Oficial. Anterior dezbaterii parlamentare, Codul fiscal trebuie aprobat in Guvern. Mediafax

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO