Eveniment

Jukebox şi Mihai Trăstariu, printre finaliştii selecţiei naţionale a Eurovision 2016

Jukebox şi Mihai Trăstariu, printre finaliştii...

Autor: Departamentul Life

11.02.2016, 15:08 198

Trupa Jukebox şi cântăreţul Mihai Trăstariu se numără printre cei 12 finalişti ai selecţiei naţionale a Eurovision 2016, care vor concura pentru un loc pe scena Eurovision de la Stockholm, din luna mai.

Cei 12 finalişti care vor intra în selecţia naţională Eurovision România 2016 au fost anunţaţi, joi, într-o conferinţă de presă, de reprezentanţii Televiziunii Române.

După ascultarea celor 94 de melodii validate, juriul a avut sarcina de a alege doar 12 piese care să concureze pentru un loc pe scena Eurovision de la Stockholm.

Jukebox, Mihai Trăistariu, Ovidiu Anton, Florena, Doru Todoruţ şi Irina Baianţ, Dream Walkers, Hayley Evetts, Andra Olteanu, Irina Popa, Vanotek feat. The Code & Georgian, Xandra şi Mihai Băjinaru sunt cei pe care telespectatorii TVR şi publicul îi vor vedea pe scena Sălii Sporturilor din Baia Mare, la semifinala din 4 martie, şase dintre aceştia urmând să acceadă în finala selecţiei naţionale Eurovision România 2016, din 6 martie.

Titlurile pieselor din concurs sunt: Dream Walkers - "Let it Shine", Jukebox - "Come on everybody", Mihai Trăistariu - "Paradisio", Ovidiu Anton - "Moment of silence", Florena - "Behind the shadows", Doru Todoruţ şi Irina Baianţ - "The Voice", Hayley Evetts - "Brand New Day", Andra Olteanu - "Nai Nai", Irina Popa - "Lasă-mă, eu te las", Vanotek feat. The Code & Georgian - "I'm coming home", Xandra -"Superhuman" şi Mihai Băjinaru - "Never Too Late".

"Ne bucurăm foarte mult că ne întâlnim cu prieteni în concurs. Am compus piesa într-o zi, de la 15.00 la 21.00, am vrut s-o înregistrez imediat, avem şi o idee de spectacol scenic", a declarat Alex Vasilache, liderul trupei Jukebox.

"Cu siguranţă toţi concurenţii, ajutaţi de regizorul Dan Manoliu, vor pune în scenă show-uri frumoase, cu lumini, cu mişcare scenică. Pe de altă parte, vă spun că au fost nume consacrate care nu au trecut de preselecţie, deoarece piesele nu scoteau în evidenţă o voce. Membrii juriului nu au recunoscut vocile din piese. Concursul îmbină partea componistică şi calităţile interpretării", a spus Iuliana Marciuc, producătorul evenimentului.

"Sperăm că toţi concurenţii să se simtă ca acasă la Baia Mare, ne simţim mândri că astfel creştem prestigiul României şi sperăm ca telespectatorii să simtă emoţia concursului. Preţul unui bilet pentru accesul la spectacol, în Sala Polivalentă din Baia Mare, va fi de 5 lei", a spus, la rândul său, Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare.

Anul acesta, în premieră, organizatorii vor publica pe site-ul eurovision.tvr.ro lista cu toate piesele înscrise la preselecţie şi punctajul celor care nu au intrat în semifinală. Cele 12 melodii calificate la selecţia naţională a Eurovision pot fi ascultate pe site-ul dedicat, la fel ca la ediţiile precedente.

"Diferenţele de punctaj au fost mici, dar, în ciuda dezbaterilor aprinse, atmosfera din biroul juriului a fost una constructivă, iar cei cinci membri ai juriului au ajuns la un consens în ceea ce priveşte lista celor 12 semifinalişti ai selecţiei naţionale. Le mulţumesc încă o dată pentru efortul depus pe parcursul celor trei zile, la finalul cărora au ales artiştii care vor urca pe scena de la Baia Mare", a declarat Iuliana Marciuc, producătorul evenimentului, la încheierea preselecţiei.

Cei 12 semifinalişti au fost prezentaţi de TVR, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, organizată la Sala Media a Teatrului Naţional din Bucureşti. Alături de echipa Eurovision a TVR condusă de Iuliana Marciuc, la conferinţa de presă a participat şi Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare, oraşul-gazdă al selecţiei naţionale din acest an.

În următoarele zile, concurenţii încep pregătirea pentru show-urile de la Baia Mare, iar prima lor apariţie televizată este programată pentru 19 februarie, la Berăria H din Capitală, într-un eveniment transmis în direct la TVR 1. Pe scenă vor urca atunci cei 12 semifinalişti ai selecţiei naţionale, care vor interpreta piesele din concurs.

În acest an, la Eurovision au fost înscrise 94 de melodii, dintre care 92 au intrat în preselecţie, fiind audiate de juriul de specialitate desemnat de TVR, a cărui componenţă urmează să fie făcută publică. La verificarea dosarelor de înscriere, doi candidaţi au fost respinşi, întrucât nu au respectat cerinţele prevăzute în Regulament, precizează Televiziunea Română.

La ediţia din acest an, sistemul de votare este unul nou. Din cele 12 piese din semifinală, şase vor accede în finală: patru alese de un juriu de specialitate, iar două de către public, prin televot. În finală, publicul este singurul care va vota şi va alege reprezentantul României pentru scena de la Stockhom.

Selecţia naţională se va desfăşura la Sala Sporturilor din Baia Mare, pe 4 şi 6 martie, şi va fi transmisă în direct de TVR 1, TVR HD, TVR Internaţional şi online, pe www.tvrplus.ro.

Câştigătorul selecţiei naţionale va urca pe scena de la Stockholm pe 12 mai, în a doua semifinală a concursului, iar finala va avea loc pe 14 mai.

Eurovision este o competiţie muzicală internaţională, organizată de European Broadcasting Union (EBU), cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din Europa. Prima ediţie a avut loc în 1956, la Lugano, în Elveţia. Difuzat fără întrerupere, timp de 60 de ani, show-ul a devenit unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume. Printre artiştii care au urcat, de-a lungul anilor, pe scena Eurovision se numără: ABBA, Julio Iglesias, Celine Dion, Johnny Logan.

Televiziunea Română, membră a EBU, este organizatoarea Selecţiei Naţionale şi participă la competiţia europeană din anul 1993.

Cele mai bune performanţe ale României la acest concurs au fost: de două ori locul al treilea (Luminiţa Anghel & Sistem - Kiev, 2005; Paula Seling şi Ovi - Oslo, 2010) şi o dată locul al patrulea (Mihai Trăistariu - Atena, 2006). Melodia românească cu cel mai mare punctaj obţinut în finala Eurovision (172 de puncte) este Tornero, compusă de Eduard Cîrcotă şi interpretată de Mihai Trăistariu.

Trupa Voltaj a reprezentat România la Eurovision 2015 cu piesa "De la capăt", ocupând locul al 15-lea în finala care a avut loc la Viena, Austria.