Eveniment

La profesori şi medici, minus 20% la salariu în iulie. La funcţionari, doar 15%

Autor: Adelina Mihai

06.09.2010, 23:50 29

Salariile funcţionarilor publici au scăzut în iulie cu 14,4%,iar cele ale angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială au fostreduse cu 19,8%, în timp ce profesorii au avut parte de cele maimari scăderi salariale, de peste 22%, potrivit datelor publicateieri de Institutul Naţional de Statistică. Deşi bugetarii trebuiasă aibă salarii reduse cu 25% în iulie, statisticile nu confirmăaplicarea legii adoptate la presiunea FMI.

O mare parte din bugetari aveau venituri apropiate de nivelulsalariului minim pe economie (de 600 de lei brut) şi nu era legalsă fie reduse, iar alţii au beneficiat în iulie de primele devacanţă pe care nu şi le-au putut lua atunci când au intrat înconcediu din cauza lipsei de fonduri, sunt explicaţiile date deStatistică.
"Nu se reflectă scăderea de 25% în unele cazuri pentru că primelede vacanţă din lunile anterioare nu au fost încasate la intrarea înconcediu şi s-au acordat în iulie în limita bugetelor disponibile,aceste fonduri fiind blocate la începutul anului. Mai sunt cazuriledin asistenţă socială, pentru care angajaţii nu sunt plătiţi înfiecare lună întotdeauna şi se întâmplă să fie plătiţi o dată la2-3 luni", susţine Silvia Pisică, director în cadrul INS.

Salariul mediu net din economie a scăzut cu 4,7% în luna iulie faţăde luna anterioară, ajungând la 1.335 de lei (318 euro).
În administraţia publică, salariul mediu net a fost de 1.653 delei, în scădere cu mai puţin de 15% faţă de luna precedentă. Însăreprezentanţii instituţiilor publice spun că cei mai afectaţi aufost cei din administraţiile locale, care au aplicat corectreducerea salarială şi care au avut dintotdeauna salarii mai micidecât cei din ministere. "După aplicarea reducerii de 25%, am rămascu un salariu net de 850 de lei. De fapt reducerea venitului meu afost de 35%, pentru că au inclus şi sporul de vechime şi cel deîncadrare în salariu. Sunt absolvenţi de facultate care câştigă 540de lei şi angajaţi care iau în mână 400 de lei, pentru căreducerile la noi s-au aplicat şi la cei care obţineau salariulminim pe economie", spune Laura Stanciu, consilier la direcţiabuget din cadrul Primăriei din Ploieşti.

Salariile din învăţământ au scăzut cel mai mult în iulie, cu 22,6%,valoarea salariului mediu net ajungând la 1.133 de lei (270 deeuro), acesta fiind unul din sectoarele cu cele mai mici salariidin economie.
Marius Eşi, profesor de ştiinţe socio-umane în cadrul ColegiuluiNaţional "Mihai Eminescu" din Suceava, susţine că veniturile saleau scăzut cu aproape 35% de la începutul anului, întrucât sporurilepe care le obţinea - cel de doctorat, în cuantum de 15% din salariuşi gradaţia de merit în cuantum de 25% din salariu - nu aveau voiesă depăşească 30%, prin aplicarea legii salarizării.
"Sper să iau măcar 1.600 de lei după reducerea de 25%, însă nu sepoate vedea cu exactitate decât în octombrie, pentru că profesoriiprimesc în tranşe banii pentru lunile de vară. Dacă anul trecut amluat pentru perioada de vară aproape 8.000 de lei (1.900 de euro),acum am luat 6.500 de lei (1.550 de euro), cu aproape 20% maipuţin", spune Eşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO