Eveniment

Latina, o garantie pentru atragerea investitorilor straini

12.12.2007, 19:46 19

Romania va fi preferata si in urmatorii ani de investitorii straini, printre celelalte tari din Europa Centrala si de Est, pentru ca este o tara latina, unde occidentalii se descurca usor, fata de Bulgaria sau Ucraina, unde scrierea chirilica este perceputa ca o bariera.
"Marii constructori de automobile si componente auto au decis delocalizarea productiei in Europa de Est pentru avantajul apropierii fata de pietele de desfacere, iar Romania va continua sa fie o destinatie favorita in urmatorii ani pentru acesti investitori. Avantajele noastre vor ramane in picioare inca multi ani de acum incolo: mana de lucru mai ieftina, nivelul inalt al calificarii muncitorilor si specialistilor, dar si faptul ca, fata de Bulgaria, Serbia sau Ucraina, investitorii se descurca mai usor in Romania", a spus ieri Monica Barbuletiu, vicepresedinte al Agentiei Romane de Investitii Straine (ARIS).
ARIS are in monitorizare circa 80 de proiecte in valoare de 3 miliarde de euro, un nivel asemanator cu cel din 2006.
"Din totalul de circa 7 miliarde euro investitii straine estimate pentru anul acesta, apreciez ca investitii de circa un miliard de euro au trecut pe la ARIS", a mai spus Monica Barbuletiu. Oficialii ARIS estimeaza ca atractivitatea Romaniei se va mentine pentru investitorii straini in urmatorii ani, chiar daca Bulgaria, Serbia sau Macedonia au rate de impozitare mai mici sau in Ucraina forta de munca este mai ieftina.
Sorin Vasilescu, directorul general al ARIS, estimeaza ca pana in 2012 nivelul anual al investitiilor straine va fi de circa 5-6 miliarde de euro pe an. "Nu vom ajunge foarte repede la fel de scumpi ca Slovacia, Cehia sau Polonia. Salariul mediu net acum este la noi de 326 de euro pe luna, pe cand in Slovacia este de 500 de euro pe luna, in Polonia de 800 de euro pe luna, in Slovenia de 1.100 de euro pe luna. Si chiar daca va mai creste la noi, va creste si la competitorii nostri", a explicat Vasilescu.
Oficialii ARIS afirma ca obiectivul principal pentru 2008 este atragerea in cursa pentru investitori straini a administratiilor publice locale din zonele subdezvoltate ale tarii.
"Sunt zone practic inchise din punctul de vedere al investitiilor straine, unde nu mai sunt nici terenuri disponibile si nici forta de munca. Este cazul judetului Prahova, Satu Mare, Arad, Cugir, Baia Mare sau Targu Mures, unde autoritatile locale cauta in continuare solutii pentru extinderea parcurilor industriale. Pe de alta parte, sunt zone care au nevoie de investitii straine, unde insa autoritatile locale nu sunt pregatite sa ofere locatii atractive pentru investitori", a spus Monica Barbuletiu.
Oficialii ARIS afirma ca primariile trebuie sa pregateasca parcuri industriale - terenuri amenajate, conectate la utilitati si infrastructura de transport daca vor investitii.
"Sunt din pacate zone sarace unde primarii nu inteleg ca sansa lor sunt investitiile straine. Locurile din parcurile industriale se dau ca painea calda si nu pe preturi modice. Sper ca toti suntem constienti ca o investitie straina creeaza locuri de munca si venituri la bugetul local. Primarii trebueie sa inteleaga ca daca dispun de un teren, nu inseamna ca acolo trebuie construit un cartier rezidential. Este bine sa gandeasca pe termen lung, sa atraga o investitie, de care va beneficia toata localitatea", a spus Barbuletiu.
Un alt obiectiv al ARIS pentru 2008 este constructia unei baze de date cu locatiile disponibile, astfel incat sa dea rapid alternative pentru investitori si sa nu mai astepte raspunsuri de la autoritatile locale.
Cele mai mari investitii asistate de ARIS care s-au materializat anul acesta au fost Nokia (telecomunicatii, Cluj), Honsel (prelucrare aluminiu, Slatina), Renault Technologie (proiectare auto, Titu), Egger (industria lemnului, Suceava) si Calsonic (componente auto, Ploiesti).
"Se remarca o tendinta de crestere a investitiilor care implica transfer de tehnologie moderna si care cer forta de munca inalt calificata. De exemplu, Honsel va angaja la Slatina 900 de specialisti de inalta calificare", a spus Vasilescu.
Domeniile de interes pentru viitor sunt, in afara fabricarii de componente auto, industria materialelor de constructii, biodieselul, productia de energie eoliana si telecomunicatiile.
Cea mai mare parte a investitorilor asistati de ARIS in 2007 au fost din Uniunea Europeana (65%), 15% din alte tari din Europa, iar 20% din tari din afara Europei. "Strategia noastra este acum de a atrage investitori din afara Europei, pentru ca cei din UE oricum vin", a spus Vasilescu.
ARIS a avut in 2007 un buget de 685.000 de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO