Eveniment

Legile populiste din Parlament ar putea dubla deficitul bugetar

30.04.2007, 16:28 20

Alocarea acestor sume ar duce aproape la dublarea deficitului aprobat de Guvern pentru acest an, prevazut la 2,8% din PIB. "Le voi spune colegilor mei parlamentari ca daca le aplicam asa cum sunt va trebui sa renuntam la o parte din programele privind investitiile in invatamant, de exemplu, si in orice caz nu se mai pune problema sa atingem 6% din PIB la invatamant si 5% din PIB la sanatate. Asta este exclus, pentru ca noi nu putem inventa venituri si nici nu putem forta deficitul. E vorba de optiune", a declarat Vosganian.
Printre initiativele legislative cu impact semnificativ asupra bugetului se numara legile privind scutirea de impozit a profitului reinvestit, voucherele de vacanta, despagubirile celor care au depus bani la CEC pentru
a-si cumpara masini Dacia, constituirea fondului special pentru locuinte sociale sau sprijinul financiar acordat tinerilor la inchirierea locuintei.
In alta ordine de idei, Ministerul Economiei si Finantelor (MEF) va transmite Guvernului saptamana viitoare strategia fiscala pe termen mediu, care prevede pentru 2008 un deficit bugetar de minimum 0,9% din PIB si o reducere cu cel mult sase procente a CAS, a mai spus Vosganian. "Potrivit legii, la 1 mai, Ministerul Economiei si Finantelor trebuie sa trimita Guvernului strategia fiscala pentru anul urmator si pentru urmatorii trei ani. Astazi am semnat o scrisoare catre Guvern in care am enumerat o parte dintre indicatori, dar, dat fiind ca prin hotararile de guvern abia s-au infiintat cativa noi ordonatori de credite, limitele pentru fiecare ordonator vor fi date la jumatatea lunii, probabil in jur de 20 mai", a declarat ministrul.
El a explicat ca, in acest moment, pe strategia avuta in vedere, s-a decis sa nu fie majorate impozitele importante. "Pe CAS vom avea o scadere mai mare decat cea prognozata, de 3%, cum era in programul de guvernare. Acum calculam intre 4% si 6%. Prioritatea noastra este chiar sa reusim sa coboram CAS cu 6%. Incercam variante intre 4% si 6%", a spus Varujan Vosganian.
Premierul Calin Popescu-Tariceanu a declarat la inceputul lunii aprilie ca reducerea contributiilor sociale cu sase puncte procentuale este una dintre prioritatile Guvernului pentru anul viitor.
Deficitul bugetului consolidat pentru 2008 va fi de 0,9%, in prima formula de calcul, potrivit ministrului economiei si finantelor.
"In clipa de fata n-am estimat impactul Fondului Proprietatea. El va depinde si de modul in care acest fond va deveni operational si de eficientizarea autoritatii pentru retrocedarea proprietatilor. Suntem intr-o situatie paradoxala. Cu cat vom fi mai eficienti in ce priveste retrocedarea proprietatilor, de fapt despagubirile pentru retrocedari, cu atat vom avea o crestere a deficitului bugetar", a mentionat el.
Cat despre deficitul bugetar de anul acesta, Vosganian spune ca la finele lunii aprilie bugetul va termina aproximativ in echilibru, dupa un deficit semnificativ inregistrat dupa primele trei luni.
Conform celor mai recente date disponibile, bugetul era pe plus la finele lunii februarie, cu 0,12% din PIB, MEF estimand un deficit de circa 1,6% din PIB la sfarsitul lunii martie.


Ce mai spune ministrul

O solutie pentru reducerea deficitului comercial ar fi investitiile romanesti in China

Reprezentantii BNR in Consiliul de Supraveghere al Fondului Proprietatea vor fi inlocuiti cu specialisti agreati de partide

Strategia bugetara pe anul viitor include un deficit de minimum 0,9% din PIB si o reducere a CAS de 4%-6%, fara alte modificari semnificative

Bugetul general consolidat va termina aproximativ in echilibru primele patru luni din an

MEF va incepe sa caute, in luna mai, parteneri pentru reactoarele nucleare 3 si 4


Care sunt legile-problema
Saptamana trecuta, de Senat a trecut o initiativa legislativa a PSD, prin care tinerilor pana in 35 de ani, cu venituri sub media pe economie, li se asigura plata de la bugetul de stat a 50% din cuantumul chiriei locuintei. Potrivit initiativei, statul asigura plata 50% din cuantumul chiriei daca acestia fac dovada ca locuiesc efectiv cu un contract in locuinta ce face obiectul inchirierii. Initiativa acorda facilitati si proprietarilor care inchiriaza locuintele, astfel ca impozitul pe veniturile obtinute din chirii se reduce cu 50%. Initiativa nu are niciun calcul privind efortul bugetar al statului, daca o astfel de lege ar intra in vigoare. Proiectul urmeaza sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor, care este decizionala. O alta initiativa obliga Guvernul sa construiasca locuinte gratuite pentru chiriasii din casele nationalizate a caror locuinte ar urma sa fie retrocedate catre fostii proprietari. Nici aici nu se vorbeste de costuri, dar potrivit unor estimari ale initiatorilor - ar fi vorba despre 27.000 de case. Marele aparator al acestei legi este Ion Iliescu. O alta initiativa prevede ca tichetele de calatorie cu reducere de 50% pentru pensionari, neutilizate, vor fi "rascumparate" in bani de catre beneficiar. O initiativa a PC, trecuta de Senat si de comisiile de specialitate ale Camerei, spune ca firmele cu o cifra de afaceri mai mare de 100.000 de euro vor plati un impozit suplimentar de 1%, vreme de trei ani, care ar urma sa mearga spre cresterea pensiilor. O alta initiativa trecuta de Senat se refera la neimpozitarea profitului reinvestit, care ar putea reduce veniturile la buget cu peste 1% din PIB. (Iulian Anghel)

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO