Eveniment

LG Electronics si SK Corporation modernizeaza Petrobrazi

07.05.2004, 00:00 17



SNP Petrom a incheiat, luna trecuta, cu un consortiu format din companiile sud-coreene LG Electronics si SK Corporation, un contract in valoare de 42,7 milioane de euro pentru retehnologizarea rafinariei Petrobrazi.



"Contractul prevede funizarea la cheie a unei instalatii de alchilare, prin care se vor produce componente octanice folosite la obtinerea benzinei superioare, de tip Euro 3 si Euro 4", a declarat, ieri directorul general al Petrom, Gheorghe Constantinescu.



Investitia va fi acoperita partial de credit al Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare (BERD), obtinut de Petrom in 2002, si printr-o "schema de finantare", a adaugat Constantinescu.



De altfel, o parte din creditul BERD, a carui valoare totala se ridica la 150 de milioane de dolari, a fost folosita pentru contractarea unor lucrari de modernizare a sucursalei Arpechim Pitesti. Acelasi consortiu sud-coreean va construi o instalatie de hidrofinare-distilare de vid pentru rafinaria din Pitesti.



LG Electronics este cel mai mare producator sud-coreean de electrocasnice, fabricand, de asemenea, o serie de produse tehnice. SK este o corporatie internationala cu sediul in Coreea de Sud cu activitati in diverse domenii, printre care energie, petrochimie si comunicatii.



SNP Petrom si-a injumatatit in lei profitul net in primul trimestru al acestui an, inregistrand o valoare de aproximativ 224 miliarde lei (5,6 milioane euro, valoare calculata la un curs de 40.000 lei/euro). Veniturile companiei petroliere, detinute in proportie de 93% de catre statul roman, au scazut de la 22.897 miliarde lei la 19.077 miliarde lei (477 milioane euro) la finele lunii martie.



Astfel, rezultatele financiare in scadere ale Petrom pe primul trimestru survin la putin timp dupa anuntarea rezultatelor pe 2003, care indica pentru prima oara in istoria companiei o scadere in lei a cifrei de afaceri. Petrom a raportat pentru 2003 o cifra de afaceri de circa 1,89 miliarde euro si un profit net de 38 milioane euro, valoare la jumatate in euro fata de cea din anul anterior.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO