Eveniment

Majorari de capital de 700 mil. euro la firmele cu actionari straini

17.04.2008, 20:23 19

Sectoarele energetic, telecom si bancar au tinut capul de afis al majorarilor de capital operate de companiile cu participare straina in prima luna a acestui an, a caror valoare totala s-a ridicat la aproape 700 mil. euro, cu 142% mai mult fata de ianuarie 2007.
Prima luna a acestui an a adus opt majorari de capital de peste 10 milioane de euro, cei mai multi bani venind pentru energie, domeniu care detine aproape jumatate din totalul majorarilor de capital operate la inceputul anului.
Principalul jucator a fost compania E.ON Gaz Romania, care a primit un aport de capital de peste 300 mil. euro de la actionarul sau majoritar, grupul german E.ON.
Pe locul al doilea din punctul de vedere al valorii aportului de capital se plaseaza compania Telemobil, operatorul serviciului de telefonie mobila Zapp, care a beneficiat de o majorare de capital de 76,5 milioane de euro din partea actionarului majoritar. Locul al treilea este ocupat de ABN Amro Bank care a primit de la banca-mama din Olanda aproape 42 de milioane de euro in ianuarie.
Printre domeniile care au beneficiat de un aport de capital de peste 20 mil. euro se numara si cel media si real-estate. Astfel, compania Dogan Media, detinuta de cel mai mare grup media din Turcia, a beneficiat in prima luna a anului de o majorare de capital de 23,8 mil. euro, iar Gran Via Lujerului Imobiliar, care face parte din grupul spaniol Gran Via, a primit 23,5 mil. euro. Spaniolii au cumparat anul trecut fosta fabrica Tricodava, situata in apropiere de fabrica de paine Lujerul, unde vor construi 2.100 de apartamente.
O majorare de capital de 21,6 milioane de euro a fost operata la compania Roche Romania, filiala locala a grupului farmaceutic elvetian Roche.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO