Eveniment

Marian Sârbu şi-a dat demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte, iar ASF a ajuns să aibă din nou două locuri vacante în conducere

Marian Sârbu

Marian Sârbu

Autor: Roxana Pricop

22.07.2014, 00:03 276

Doar şapte din cele nouă locuri din Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiare (ASF) sunt acum ocupate, după ce Marian Sârbu a demisionat din funcţia de prim-vicepreşedinte şi membru executiv, iar Daniel Dăianu a rămas consilier până în septembrie când va prelua un loc în conducerea BNR.

Structura Consiliului ASF va fi completată cel mai probabil din luna septembrie, după ce parlamentarii vor reveni din vacanţă.

Sârbu şi-a depus vineri,18 iulie, demisia după ce la începutul acestei luni judecătorii Curţii Constituţionale (CC) au hotărât că numirea acestuia este neconstituţională. Este al doilea membru din conducerea ASF declarat incompatibil de Curtea Constituţională, după Victor Ciorbea.

Săptămâna trecută, fostul prim-vicepreşedinte al Autorităţii de Supraveghere Financiară Daniel Dăianu a anunţat că îşi continuă activitatea în cadrul insituţiei în calitate de consilier, post pe care îl va ocupa până la 30 septembrie în vederea continuării unor proiecte pe care le-a iniţiat înainte de încetarea mandatului. Din octombrie Dăianu devine membru neexecutiv în Consiliul de Adminis­traţie al BNR.

În aceste zile, ASF a scos la concurs patru posturi de conducere, inclusiv pe cel de director al Direcţiei de avizare responsabil cu piaţa de asigurări, post ocupat anterior de Laura Chiţoiu, soţia fostului ministru de finanţe Daniel Chiţoiu.

Pe lângă poziţia de director al Direcţiei de autorizare pe piaţa de asigurări, ASF caută director de autorizare şi pentru sectorul instrumentelor şi investiţiilor financiare, director al direcţiei juridice, dar şi şef de serviciu în cadrul departamentului de comunicare.

ASF are un an de activitate. Structura de conducere este complet diferită de cea cu care instituţia a pornit la drum în primăvara lui 2013. Azi Consiliul are nouă locuri, faţă de 17 locuri în urmă cu an. Însă nici acum structura de conducere nu este completă.

Nici preşedintele instituţiei nu mai este acelaşi: Dan Radu Ruşanu, numit preşedintele ASF pe 24 aprilie 2013 şi apoi reconfirmat de încă două ori în funcţie (în iunie şi noiembrie), este în prezent arestat la domiciliu pentru complicitate la abuz în serviciu şi sprijinire de grup infracţional în dosarul Carpatica, alături de un alt fost membru din conducerea ASF  - Marian Mîrzac.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO