Eveniment

Marii retaileri sunt preferati de 27% din consumatori

05.03.2007, 19:03 28

Una dintre primele cinci retele de retail din Romania reprezinta locul preferat pentru cumparaturi pentru 27% dintre gospodarii, arata un studiu realizat de institutul de cercetare a pietei Gfk si Incoma Research din Cehia (parte a grupului Gfk).
Piata romaneasca ocupa penultimul loc din Europa Centrala si de Est, dupa ponderea clientilor marilor lanturi de retail in numarul total de gospodarii, fiind foarte aproape de Bulgaria, insa inaintea acesteia.
Cea mai concentrata piata din regiune este Slovenia, unde 96% din gospodarii au ca loc preferat de aprovizionare unul dintre primii cinci retaileri.
Piata locala ocupa insa primul loc din regiune in ceea ce priveste ritmul de crestere a segmentului de magazine de tip discount in preferintele consumatorilor, mai arata studiul. De asemenea, hipermarketurile au inregistrat in Romania, ca si pe piata din Rusia, cele mai mari cresteri in preferintele consumatorilor.
Cele mai vizitate retele de retail in Romania sunt Metro Cash&Carry si Carrefour, ambele fiind lideri pe segmentele lor de piata. Metro detine si cea mai mare notorietate pe piata locala de retail, in timp ce Carrefour este reteaua de comert aflata in topul preferintelor consumatorilor (dupa cinci criterii stabilite in cadrul cercetarii de piata).
Comertul traditional inca domina retailul alimentar din Romania care se gaseste la inceputul drumului spre maturizare.
Potrivit studiului realizat in 11 tari din regiune, magazinele alimentare traditionale (cu tejghea) reprezinta principalul loc de cumparaturi alimentare pentru 33% dintre consumatorii romani, fiind urmat in topul preferintelor potentialilor clienti de formele moderne de comert, hipermarketuri, supermarketuri si centre de vanzari en-gross, printre care cele de tip cash&carry.
Situatia s-ar putea schimba in urmatorii ani in favoarea formatelor mari de magazine, atat datorita planurilor de extindere ale retelelor de comert modern, cat si comportamentului consumatorilor. Alegerea principalului loc de cumparaturi este determinata de oferta de produse din magazinul respectiv, in Europa Centrala si de Est, mai releva studiul realizat de Gfk si Incoma Research.
O consecinta a acestui fapt ar putea fi cresterea ponderii retelelor de magazine mari (hipermarketuri, cash&carry) in preferintele consumatorilor, datorita numarului mare de produse listate (pana la 50.000-60.000 de articole).
Studiul realizat de Gfk si Incoma Research analizeaza si gradul de utilizare a masinii pentru a merge la shopping, acesta fiind corelat cu puterea de cumparare a consumatorilor, cu structura geografica sau infrastructura rutiera a tarilor din regiune. Procentul este cel mai redus in Romania si Bulgaria, unde mai putin de 30% dintre familii folosesc autoturismul pentru a merge la cumparaturi. O explicatie ar putea fi faptul ca 56% dintre respondentii din Romania nu detin un autoturism, fiind cea mai ridicata rata din regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO