Eveniment

Mariupolul a căzut. Cu cât este Rusia mai aproape de obiectivul de a tăia accesul Ucrainei la Marea Azov? Aşa cum arată harta, Rusia a ocupat în acest moment toate oraşele importante din ruta terestră dintre Crimeea şi Rusia, însă nu este clar dacă ruşii controlează tot malul nordic al Mării Azov

Mariupolul a căzut. Cu cât este Rusia mai aproape de...

Autor: Răzvan Botea

18.05.2022, 09:00 953

Asediul Mariupolului, cel mai important oraş-port ucrainean la Marea Azov, s-a încheiat după trei luni, odată cu evacuarea ultimilor forţe ucrainene din Azovstal, combinatul siderurgic transformat în fortăreaţă şi ultima redută a rezistenţei ucrainene la Marea Azov. Căderea oraşului în mâinile ruşilor reprezintă un obiectiv major al Rusiei pentru tăierea accesului Ucrainei la Marea Azov şi crearea unui coridor terestru între Rusia, Donbas şi Crimeea. Aşa cum arată harta, Rusia controlează în acest moment toate zonele importante din ruta terestră dintre Crimeea şi Rusia, însă nu este clar dacă controlează tot malul nordic al Mării Azov şi dacă trupele ruseşti pot trece libere din Rusia în Crimeea.

Deşi ruşii susţineau că deţin controlul oraşului-port Mariupol încă din 21 aprilie, ultimele forţe ucrainene s-au predat ieri. Numărul victimelor în urma asediului se ridică la peste 20.000, potrivit datelor furnizate de guvernul ucrainean.

„Garnizoana «Mariupol» şi-a îndeplinit misiunea de luptă. Comandamentul militar suprem a ordonat comandanţilor unităţilor staţionate la Azovstal să salveze vieţile personalului. Apărătorii de la Mariupol sunt eroii timpului nostru“ arată un comunicat al Statului Major General al Forţelor Armate ale Ucrainei, citat de Mediafax. Potrivit informaţiilor oferite de guvernul ucrainean, soldaţii care acum se află în custodia ruşilor ar urma să facă parte dintr-un schimb de prizonieri.

Mariupolul a fost încă de la început un punct important pe agenda Rusiei în Ucraina, oraşul fiind ţinta agresiunilor ruseşti încă din primele zile -  au fost tăiate comunicaţiile, apa, curentul şi au început bombardamentele.

„Nu ştiu nimic de părinţii mei din Mariupol, dacă sunt vii sau dacă sunt morţi. În Mariupol sunt tăiate comunicaţiile, am înţeles că şi apa, curentul, gazele. Nu am mai vorbit cu ei de pe 2 martie“, spunea în 14 martie o refugiată ucraineancă cu care a vorbit ZF.

După aproape 3 luni de la declan­şa­rea războiului ruso-ucrainean, ruşii au reuşit să ocupe complet Mariupol, oraşul-port de la Marea Azov. Oraşul este acum o ruină, aşa cum arată ima­ginile.

Cum arată harta la malul nordic al Mării Azov

Ofensiva rusească din Ucraina care a început în 24 februarie 2022 a avut încă de la început obiectivul de a suprima accesul ucrainenilor la Marea Azov. În primele zile, ruşii au preluat controlul mai multor localităţi de pe linia Mării Azov, puncte strategice atât pentru limitarea accesului ucrainean la Marea Azov, cât şi pentru crearea coridorului terestru care să lege Crimeea de Rusia şi Donbas.

Oraşul Henichesk, care se află pe malul Mării Azov, în provincia Herson, la graniţa Crimeei cu restul Ucrainei, a fost ocupat de ruşi în primele săptămâni de război. De altfel, agenţia de presă rusească Tass a transmis pe 16 mai că Rusia controlează toată regiunea Herson „ „Regiunea Herson este protejată 100% de trupele ruseşti, susţin autorităţile localeî.

De asemenea, Rusia a preluat controlul asupra oraşului-port Berdiansk, al doilea cel mai important port al Ucrainei la Marea Azov, în doar patru zile de la începutul invaziei. Oraşul Novoazovsk, tot de la Marea Azov, aflat în regiunea Donetsk, este de asemenea sub control rusesc şi acolo au fost transferaţi soldaţii ucraineni care s-au predat la Azovstal. Rusia a mai preluat în primele zile de război şi controlul oraşului Melitopol din regiunea Zaporojie, un alt punct important în legătură terestră dintre Crimeea şi Rusia.

Odată cu căderea Mariupolului, ruşii controlează o bună parte punctele importante de pe malul ucrainean al Mării Azov.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO