Eveniment

Merkel contracarează ascensiunea populiştilor cu creşteri de pensii

Merkel contracarează ascensiunea populiştilor cu...

Autor: Catalina Apostoiu

28.11.2016, 00:04 492

Coaliţia de guvernare condusă de Angela Merkel a promis să majoreze pensiile din Germania de Est, decizie determinată în parte de ascensiunea populiştilor de dreapta, scrie Financial Times.

După ani de discuţii, acordul de majorare a pensiilor din Germania fostă comunistă la nivelul celor din vest până în anul 2025 a fost anunţată de liderii coaliţiei de guvernare. Potrivit lui Michael Fuchs, vicepreşedintele grupului conservator, planul reprezintă o modalitate „importantă“ de contracarare a ascensiunii Alternativei pentru Germania (AfD) cu o ofertă „clară şi rezonabilă“ adresată electoratului.

Partidul populist este foarte popular în Germania de est, o regiune în care temerile economice au alimentat opoziţia faţă de politica cancelarului privitoare la refugiaţi. Deşi alegerile vor avea loc peste 10 luni, Angela Merkel a arătat clar că intenţionează să lupte împotriva populismului din acest moment, pentru a contracara nu numai AfD în Germania, ci şi succesele înregistrate de populişti în alte ţări. Potrivit acordului anunţat, pensiile din est vor fi majorate mai rapid decât în vest până în 2025 pentru a reduce diferenţa dintre cele două regiuni, situată în prezent la aproximativ 6%. Costurile ar urma să se ridice la aproximativ 3,7 mld. euro pe an. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO