Eveniment

Mii de case fara caldura din cauza presiunii scazute a gazelor

26.01.2006, 21:24 66

Peste 10.000 de locuitori din orasul Valenii de Munte, judetul Prahova, sufera de frig in case, din cauza presiunii scazute a gazului.

Conform reprezentantilor Distrigaz Sud, in prezent exista probleme majore in alimentarea cu gaze naturale a orasului Valenii de Munte, unde incepand de miercuri, de la ora 13.30, presiunea a scazut foarte mult, iar oamenii abia pot sa aprinda focul.

"Incepand de la ora 13.30 la Valenii de Munte presiunea a scazut foarte mult din cauza temperaturilor scazute, iar alimentarea cu gaze este aproape inexistenta. S-au facut demersurile necesare si suntem in discutii cu Transgaz si Petrom pentru a vedea cum putem remedia aceasta situatie", a declarat pentru Mediafax Vasile Nitu, inginer-sef in cadrul Distrigaz Sud Prahova.

Potrivit acestuia, unul dintre motivele pentru care orasul Valenii de Munte nu este alimentat cu gaze la parametri normali il constituie, pe langa temperaturile scazute, faptul ca aceasta localitate este capat de retea, iar consumul a crescut foarte mult in celelalte localitati tranzitate de conducta de gaze care ajunge la Valeni.

De aceasta situatie sunt afectati peste 10.000 din cei 14.000 de locuitori. Conform viceprimarului orasului, Mircea Nitu, in unele cazuri oamenii au recurs la metode alternative pentru a se incalzi: unii folosesc radiatoare sau alte dispozitive electrice, in timp ce altii, care au sobe, folosesc lemne. Primaria din localitate a pus la dispozitia catorva unitati de invatamant lemne pentru foc. "Suntem in imposibilitatea de a lua vreo masura. Nu putem face nimic noi, de la nivel local", a declarat viceprimarul orasului, Mircea Nitu.

In aceeasi situatie se afla si sute de familii care locuiesc in cartierele periferice din municipiul Iasi. Acestea au suferit de frig din cauza presiunii scazute a gazului metan care alimenteaza centralele de apartament. In aceste conditii, Distrigaz Nord a decis, ieri, sistarea furnizarii de gaz metan catre CET Iasi, pentru a putea asigura presiunea necesara abonatilor casnici.

Ieri a avut loc o noua intalnire a autoritatilor pe tema gazelor - de data aceasta la Palatul Victoria -, la care au participat, pe langa reprezentantii Ministerului Economiei, si cei ai Ministerului Administratiei si Internelor si ai Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Gazelor Naturale.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu a solicitat responsabililor din domeniul gazelor naturale sa gaseasca solutii pentru a evita, pe viitor, aparitia unor probleme similare cu cele inregistrate in aceasta perioada in alimentarea cu gaze naturale.

Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a anuntat ca furnizarea de gaze in judetele din nordul Moldovei va fi rezolvata in urmatoarele doua zile.

"Continuam demersurile diplomatice cu autoritatile ruse pentru revenirea la livrarile normale de gaze. Vom mentine decizia de diminuare a consumului de gaze al agentilor economici industriali, vom solicita societatilor Distrigaz Nord si Sud sa intervina cu operativitate la solicitarile populatiei", a mai spus Seres.



Bucatarie mai saraca

"Nu putem onora toate comenzile pentru ca avem probleme cu gazele" - asa au raspuns ieri majoritatea firmelor de catering din Capitala. Presiunea scazuta a gazelor, cauzata de temperaturile extrem de scazute, a afectat majoritatea agentilor economici bucuresteni din industria restaurantelor. Daca vrei sa faci o rezervare la un restaurant, ai aceeasi problema. La restaurantul The Harbour esti avertizat in momentul in care faci rezervarea ca nu se pot servi mancaruri sofisticate din cauza presiunii gazelor. "Din cauza presiunii scazute a gazelor ieri (marti -n.r.) am inchis restaurantul. Preparatele chinezesti necesita o presiune foarte mare a gazelor si a fost practic imposibil sa facem ceva", au spus reprezentantii restaurantului Wu Xing cu specific chinezesc. "Abia astazi (ieri - n.r.) in a doua parte a zilei ne vom putea relua activitatea, dar cred ca timpul de preparare va fi de 6 minute, adica aproape dublu fata de cel obisnuit", au mai spus acestia. Wu Xing detine mai multe restaurante in Bucuresti si livreaza si mancare la domiciliu. "O zi si jumatate am avut restaurantul inchis. Daca va dura o saptamana, va fi o mare problema", apreciaza oficialii Wu Xing. Distrigaz-Sud a anuntat ca situatia alimentarii cu gaze naturale in Bucuresti a fost stabilizata in dimineata zilei de ieri, dupa ce marti seara informa ca presiunea gazelor la intrarea in Bucuresti era de 3 bari, fata de 20 de bari cat este normal. Distrigaz Nord si Distrigaz Sud si-au redus livrarile catre consumatorii industriali, aceeasi masura urmand sa fie luata si de Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO