Eveniment

Ministerul Dezvoltarii vrea sa introduca certificatul energetic luna viitoare

04.02.2010, 23:06 34

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) vrea saintroduca din luna martie obligativitatea existentei certificatuluienergetic la tranzactiile imobiliare, care trebuia sa intre invigoare de la 1 ianuarie prin legea 372/2005.

Ministerul a pregatit Ordonanta de urgenta de amendare aprevederilor referitoare la introducerea certificatului energetic,a introdus-o pe agenda Guvernului si asteapta aprobarea.

Prin certificat, potentialul cumparator sau chirias esteinformat asupra consumului total anual specific de energie (kWh/mparie utila) si eficienta energetica a locuintei (calculata de laClasa A, adica un consum de pana in 125 kWh/mp/an, iar clasa Gcorespunde unui consum de peste 820 kWh/mp/an).

Initial, guvernul a vrut sa amane pentru 2011 introducereacertificatului energetic, insa a revenit asupra deciziei, pentru carisca sanctiuni de la Bruxelles.

"In perioada urmatoare se va accelera procesul de atestaretehnico-profesionala a auditorilor energetici si vor fi omologatecateva programe de calcul utile auditorilor energetici; totodata,centrele universitare care organizeaza cursuri pentru viitoriiauditori vor organiza si cursuri de initiere in folosirea acestorprograme", afirma reprezentantii MDRT. Uniunea Nationala aNotarilor Publici (UNNPR) si agentiile imobiliare au declarat incade la sfarsitul anului trecut ca legea actuala a certificatuluienergetic va bloca tranzactiile imobiliare si ca numarulauditorilor este insuficient.

In prezent in Bucuresti sunt 190 de auditori, insa sunt sijudete precum Giurgiu, Calarasi sau Ilfov unde sunt 1 pana la 3auditori.

Majoritatea cladirilor vechi din Romania sunt incadrate inclasele energetice C si D, avand consumuri specifice anuale pentruincalzire, apa calda de consum si iluminat de peste 200 kWh/mp/an.Insa tinta guvernului prevede scaderea consumului anual specific deenergie pentru incalzire sub 100 kWh/mp/an. Certificatul estevalabil 10 ani de la data emiterii si se elaboreaza de catreauditori energetici pentru cladiri, persoane fizice atestate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO