Eveniment

Ministerul Economiei si-a pus in bugetul pe 2005 banii pentru privatizarile din acest an

03.12.2004, 00:00 11



Veniturile care vor fi obtinute in 2005 din privatizarea societatilor administrate de Ministerul Economiei si Comertului (MEC) sunt estimate la aproape un miliard de euro, fiind luate in calcul si sumele ce vor fi incasate din vanzarea SNP Petrom si Distrigaz, au declarat surse din MEC.



Potrivit unui proiect de hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei si Comertului, veniturile estimate din privatizare se ridica la 36.803 miliarde de lei (circa 965 milioane de euro).



Au mai fost luate in calcul atat sumele rezultate din vanzarea pachetelor de actiuni gestionate de MEC la 23 de societati comerciale din portofoliu, cat si ratele si dobanzile aferente contractelor de vanzare-cumparare de actiuni incheiate de Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI).



La veniturile preconizate se adauga 800 de miliarde de lei (circa 20 milioane de euro) din dividendele care urmeaza sa fie incasate in cursul anului viitor si trei miliarde de lei din dobanzi la disponiblitatile detinute in conturi la Trezoreria Statului si la Eximbank, precum si din taxe de participare la licitatii, caiete de sarcini, diferente favorabile de curs valutar.



Alaturi de veniturile din privatizare, in bugetul OPSPI sunt prevazute si venituri in suma de 10 miliarde de lei, rezultate din valorificarea mijloacelor fixe ale unitatilor din sectorul productiei de aparare.



Cheltuielile totale sunt preconizate la 36.654 de miliarde de lei (916 milioane de euro), din care cheltuielile materiale si de servicii si costurile de personal se cifreaza la 85 miliarde de lei (peste 20 de milioane de euro), respectiv la 144 de miliarde de lei (aproximativ 3,6 milioane de euro).



Pentru plata onorariilor pentru consultanti, agenti de privatizare sau firme de avocatura, precum si pentru pregatirea si realizarea privatizarii (publicarea anunturilor, realizarea clipurilor publicitare) s-a prevazut un nivel al costurilor de 780 de miliarde de lei (19 milioane de euro).



In bugetul de venituri si chletuieli al OPSPI mai sunt prevazute costuri de 630 de miliarde de lei (peste 15 milioane de euro), care ar putea fi necesare pentru dizolvarea voluntara si lichidarea unor societati comerciale.



In proiectul de act normativ mentionat se precizeaza ca din analiza situatiei economice a societatilor comerciale din portofoliul MEC a rezultat ca aproximativ 20 de agenti economici din sectorul minier, productia de aparare, energie electrica, petrol si alte activitati se afla intr-o situatie precara, care ar justifica luarea masurii de lichidare sau dizolvare a acestora in cazul in care nu isi vor putea onora obligatiile de plata catre furnizorii de utilitati.



In ceea ce priveste cheltuielile aferente eventualelor despagubiri, daune, garantii acordate cumparatorilor, acestea sunt estimate la un total de 935 de miliarde de lei (peste 23 de milioane de euro).



Alaturi de activitatea din privatizare, in bugetul OPSPI mai sunt prevazute cheltuieli in suma de cinci miliarde de lei pentru restructurarea si reorganizarea unitatilor din sectorul productiei de aparare.



In ceea ce priveste privatizarea Petrom, Ministerul Economiei a anuntat recent intrari de 1,5 miliarde de euro pana la jumatatea acestei luni reprezentand transferul financiar realizat in procesul de privatizare a SNP Petrom.



Faptul ca Parlamentul a aprobat recent si legile privind privatizarea celor doua societati Electrica (Dobrogea si Banat) si a societatilor comerciale de distributie a gazelor naturale Distrigaz Sud Bucuresti si Distrigaz Nord Targu Mures, garanteaza pentru 2005 o transa de investitii straine directe in valoare de aproximativ 700 milioane de euro. Aceasta suma nu va intra toata in bugetul statului deoarece incasarile din privatizarea celor doua Electrica vor merge catre Electrica SA. Astfel, statul va incasa numai banii din privatizarea celor doua Distrigaz.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO