Eveniment

Ministerul Fondurilor Europene a preluat controlul asupra Autorităţilor de Management a fondurilor structurale

Ministerul Fondurilor Europene a preluat controlul asupra...

Autor: Iulian Anghel

20.02.2013, 18:13 413

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) va coordona activitatea Autorităţilor de Management (AM) şi a Organismelor Intermediare din domeniul utilizării fondurilor structurale şi de coeziune, potrivit unei ordonanţe de urgenţă şi a unei hotărâri de guvern care reglementează activitatea MFE publicate marţi în Monitorul Oficial.

“Ministerul Fondurilor Europene coordonează, potrivit competenţelor sale, atât structurile din cadrul instituţiilor care exercită atribuţiile autorităţilor de management şi ale organismelor intermediare, cu excepţia celor din domeniul agriculturii şi pisciculturii, cât şi structurile din cadrul instituţiilor care exercită atribuţiile operatorului de program, potrivit prevederilor anexei B la Memorandumul de înţelegere privind implementarea Mecanismului financiar norvegian 2009—2014 şi ale anexei B la Memorandumul de înţelegere privind implementarea Mecanismului financiar al Spaţiului Economic European 2009—2014”, potrivit ordonanţei de urgenţă citate.

Astfel, coordonarea programelor operaţionale se va afla în mâna unei singure instituţii – o schimbare de strategie importantă având în vedere că autorităţile de management se aflau până acum în coordonarea ministerelor de resort (Transporturi, Mediu, Economie, Dezvoltare), fostul Minister al Afacerilor Europene (devenit Ministerul Fondurilor Europene) având trasată sarcina coordonării, dar puţine pârghii de intervenţie în activitatea AM-urilor.

Ministerele vor continua să gestioneze activitatea autorităţilor de management, dar coordonarea va fi la Ministerul Fondurilor Europene care va avea şi atibuţii de control a utilizării fondurilor UE, ceea ce îi conferă o putere mult sporită faţă de atribuţiile fostului Minister al Afacerilor Europene.

Centralizarea coordonării programelor operaţionale (un model aplicat cu succes în Polonia) a fost una dintre soluţiile avute în vedere pentru a grăbi absorbţia fondurilor nerembursabile – 11,4% la acest moment adică 2,2 mld. euro din totalul celor 19,6 mld. euro puse la dispoziţia României în exerciţiul financiar 2007-2013.

Ţinta pe care ministrul fondurilor europene Eugen Teodorovici a fixat-o pentru 2013 este absorbţia a 50% din totalul sumei, o ştachetă fixată foarte sus, având în vedere situaţia de la care se pleacă.

Potrivit ordonanţei de urgenţă, MFE va coordona şi programele de preaderare PHARE şi ISPA, va îndeplini rolul de autoritate pentru coordonarea instrumentelor structurale şi de Autoritate de management pentru Programul Operaţional Asistenţă Tehnică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO