Eveniment

Ministerul Sanatatii limiteaza fondurile pentru medicamentele pensionarilor

Ministerul Sanatatii limiteaza fondurile pentru medicamentele pensionarilor

Ion Bazac, ministrul sanatatii

14.01.2009, 18:30 19

Ministrul sanatatii Ion Bazac propune ca medicamentelele pentru pensionari care acum se afla pe lista de compensare de 50% sa fie compensate in proportie de 90%, insa in limita unui plafon de 100 de lei lunar pe persoana.

Programul va fi finantat din taxa pe viciu si va intra in vigoare in luna urmatoare aprobarii legii bugetului. Pana acum pensionarii puteau cumpara medicamente fara plafon in functie de lista de compensate pe care medicamentele se aflau (50%, 90%, 100%).
Bazac mai propune actualizarea anuala a pretului la medicamente la nivelul luat in calcul la adoptarea bugetului national, uniformizarea pretului la medicamentele din productia interna cu cele din import, revizuirea cotelor de adaos pe intregul lant de distributie.
"In ceea ce priveste politica medicamentului ma voi axa pe opt directii importante: incurajarea prescriptiei generice, stabilirea pretului la nivelul minim din 12 state luate in calcul, si la un curs minim interbancar luat in considerare la adoptarea bugetului national, calcularea anuala a tuturor preturilor in lei, revizuirea cotelor de adaos pe intregul lant de distributie si introducerea contractelor cost-volum", a spus Ion Bazac, ministrul sanatatii in prima sa conferinta de presa.
Ministerul Sanatatii se afla printre ministerele care primesc anual cei mai multi bani. Anul trecut, spre exemplu, a beneficiat de circa 4,47 mld. lei (1,24 mld. euro), in vreme ce bugetul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate a fost de 16,9 mld. lei (4,7 mld. euro).
Totodata, Ministerul Sanatatii va dezvolta o noua politica de sanatate in mediul rural. In acest sens, Bazac a aratat ca vor creste stimulentele pentru personalul medical din mediul rural, in zonele neacoperite in prezent de asistenta medicala. De asemenea, vor fi dezvoltate noi modalitati de asistenta primara bazata pe echipe multidisciplinare, care sa asigure continuitate in acordarea ingrijirilor.
Bazac detine 47,5% din actiunile companiei Forza Rossa, importatorul Ferrari in Romania.
 
De la Louis Vuitton, la Sanatate
Mihai Ursa, fost Public Affairs & Communication Consultant la compania Louis Vuitton Romania, a fost numit purtator de cuvant al Ministerului Sanatatii de catre ministrul Ion Bazac. Ursa lucreaza in comunicare de peste sase ani si a ocupat pozitia de Public Affairs & Communication Consultant al companiei Louis Vuitton Romania timp de doi ani. Anterior, el a lucrat in cadrul grupului McCann Erickson Romania, unde a ocupat pozitia de Media Relations Manager in cadrul McCann PR, lucrand pe conturi importante, intre care cel al Coca-Cola.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO